Kırım nereye, hangi ülkeye bağlı? Kırım nerede, hangi kıtada? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Türkiye için önemli bir yere sahip olan Kırım son günlerde yeniden savaş alarmı vermiş durumda. Ukrayna ile Rusya arasında çekişmelere neden olan Kırım bu nedenle pek çok insan tarafından merak edilen bölgenin tarihinde de bu tür siyasi gelişmelere rastlamak mümkün. Karadeniz'de bulunan bir yarımada olan Kırım hakkındaki detayları yazımızda bulabilirsiniz. İşte tüm detaylar…

KIRIM NEREYE, HANGİ ÜLKEYE BAĞLI?

Karadeniz’in kuzeyinde yer alan bir yarımada Kırım’ın Türk tarihinde önemli bir yeri var. Kırım yasal olarak Ukrayna'nın bir parçası olarak görülüyor. Rusya da 1994'te Ukrayna'nın toprak bütünlüğü için hazırlanan genelgeye ABD, İngiltere ve Fransa ile beraber imza atmış, destek çıkmıştı. Kendi parlementosuna sahip, tarım, turizm gibi detaylar kendi kararlarınca uygulanıyor.

2014 yılının Mart ayında Rusya Silahlı Kuvvetleri Kırım'ı ele geçirmişti. Bu sürecin ardından Kırım'ın Rusya'ya katılması yolunda bir referandum yapıldı ve bu referandumdan Rusya'ya katılma yönünde bir karar çıktı. Ancak birkaç Birleşmiş Milletler üyesi devlet ve Rusya dışında, pek çok ülkeye göre bu referandum ve sonrasında gelen ilhak yasa dışıydı. Dolayısıyla Ukrayna ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun verdiği karara göre Kırım, halen daha Ukrayna'ya bağlı bir özerk cumhuriyettir.

Ülkede etnik olarak pek çok hissiyattan insanlar var. Dolayısıyla ayrılıkçı, haykırı bir hareketin kalbi olarak görülüyor. Yanukoviç’in ardından Rusya yanlısı kesim, daha fazla ön planda kaldı ve bölgede Kiev’den ayrılıp ayrılmama referandumu kararlaştırıldı. Sivastopol ve Simferol havaalanları Rus üniformalı kişilerce ele geçirildi ve Kiev, Karadeniz Filosu dolayısıyla Rusya’yı sorumlu tuttu fakat Rusya bunu kesin bir dille reddetti.

Kırım’ın Türkiye için önemi kadar, Rusya için de farklı önemleri bulunuyor. Rusya, ‘sıcak denizlere inme’ düşüncesiyle ilgili ilk aşamalardan bir tanesini Kırım’da görüyordu. Zira Osmanlı-Rusya gerginliklerinin de ana damarı bu ideolojiydi. Kırım, Rusya için Akdeniz ve ötesine hakimiyetinin ilk aşaması.

KIRIM NEREDE, HANGİ KITADA?

Kırım, Doğu Avrupa bölgesinde, Karadeniz'in kuzey kıyısında yer alır. Ülkemize son derece yakın bir konumda bulunan bölge, Azak Denizi ile Karadeniz'in birleştiği noktada bulunur. Bölgenin doğusunda Rusya'nın Kuban bölgesinin, kuzeyinde ise Ukrayna'nın Herson Oblastı'nın mevcut olduğu düşünülürse, bu iki ülkenin Kırım'la ilgili yaşadığı problemler kolayca anlaşılabilir.

Kırım Ukrayna'nın topraklarına Perekop Kıstağı adı verilen, Osmanlıların Orkapı dediği toprak parçasıyla bağlı iken Rusya'dan ise Azak Denizi'ni Karadeniz'e bağlayan Kerç Boğazı ya da diğer ismini kullanırsak Kırım Köprüsü ile ayrılır. Dolayısıyla Kırım, Karadeniz'in kuzeyinde ve Azak Denizi'nin batısında yer alan, etrafı Rusya ve Ukrayna tarafından çevrili bir yarımadadır.

Editör: TE Bilisim