Myanmar'da askeri darbe sonrası kurulan hükümete karşı gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 46'sı çocuk olmak üzere 550 sivil öldürüldü. Siyasi Mahkumlar için Yardım Derneği eylemci grubu, yaklaşık 2 bin 751 kişinin gözaltına alındığı veya tutuklandığını açıkladı. 

PROTESTOCULAR OLDUKÇA KARARLI

Bölgedeki güvenlik güçlerini baskısına rağmen sosyal medyada paylaşılan görüntüler ülke genelinde birçok kentte askeri hükümete karşı yürüyen yüzlerce kişi olduğunu gösterdi. Sosyal medyada yayınlanan videolarda güvenlik güçlerinin protestocuların üzerine ateş açtığı ve gözaltına aldığı görüldü. El-Cezire muhabiri Tony Cheng'in haberine göre protestocular, can kayıplarına rağmen gösterilerine devam etmekte oldukça kararlı. 

GAZETECİLER VE OYUNCULAR DA DARBEYE KARŞI

Myanmar'daki yerel medyanın bildirdiğine göre aralarında sosyal medya fenomenleri ve iki gazetecinin de yer aldığı 18 eylemci hakkında tutuklanma kararı çıkarıldı.

Myanmar'lı oyuncu Paing Phyoe Thu Facebook paylaşımında güvenlik güçlerinin tutuklatma kararlarından korkmadığını belirterek “Bir tutuklanma emri olsun ya da olmasın, hayatta olduğum sürece insanlara zorbalık yapan ya da öldüren askeri diktatörlüğe karşı çıkacağım. Devrimimiz galip gelmeli. “ dedi. 

NE OLMUŞTU?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmarlılar 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde 543 gösterici ordu tarafından öldürüldü.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Editör: TE Bilisim