Durim Abazi / Özel Haber

Kosova’da yaklaşık bir yıldır devam eden Cumhurbaşkanlığı krizi çözüldü. Lahey’deki Kosova Özel Savcılığının hazırladığı savaş suçları iddianamesinin mahkeme tarafından kabul edilmesi üzerine görevinden istifa eden Kosova eski Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi’nin yerine Vjosa Osmani seçildi. Thaçi’nin istifa ettiği dönemde Meclis Başkanı olan Osmani, 22 Mart’a kadar cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüştü. 22 Mart’ta yapılan Meclis Başkanlığı seçimini Glauk Konjufca kazanınca cumhurbaşkanlığı vekâletini bırakan Osmani, 4 Nisan’da Kosova Meclisi’nde yapılan oylamada cumhurbaşkanı seçildi. Osmani’nin cumhurbaşkanı seçilmesine eski Cumhurbaşkanı Thaçi’nin Kosova Demokratik Partisi (PDK), Kosova’nın Geleceği İçin İttifak (AAK) ve Sırp Listesi destek vermedi. Eski partisi Kosova Demokratik Birliği (LDK) Osmani’ye destek oldu. 120 üyeli mecliste yapılan oylamaya 82 milletvekili katılırken, 11 oy geçersiz sayıldı.

‘HEPİNİZİN CUMHURBAŞKANI OLACAĞIM’

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, mecliste yaptığı yemini ardından milletvekillerin önünde konuşma yaptı. Vjosa Osmani, 14 Şubat’ta düzenlenen erken genel seçimde ifade edilen iradenin ve milletvekillerin kendisinin cumhurbaşkanı seçilmesinde evet oyu kullanmasının kendisine büyük sorumluluk yüklediğinin vurguladı. Cumhurbaşkanı Osmani, “Ülkemizin yeni seçilen Cumhurbaşkanı olarak minnet ve tevazularımı ifade etmek benim için büyük bir onurdur. Kosova sevgisi, siyasi hayatımın her adımında en büyük motivasyon oldu ve sonsuza dek benim rehberim olmaya devam edecek. Lider olarak, tüm vatandaşların Cumhurbaşkanı olacağım ve milli menfaatimizin her şeyden önce olmasını sağlayacağım. Anayasanın kalıcı rehberimiz olmasını, dostlarımızla olan ittifaklarımızın korunup derinleşmesini, sermayenin güçlendirilmesini ve hukukun üstünlüğünün hakim olmasını sağlayacağım” diye konuştu.

‘BİRLİKTE DAHA GÜÇLÜYÜZ’

Kosova’da savaş yıllarında bin 333 çocuğun öldürülmesini hatırlanması gerektiğini vurgulayan Osmani, “Sırp suçlular yargılanana kadar adalet sağlanmayacaktır. Diyalog süreci geleceğe yönelik bir adım olsa da eşit şartlarda yürütülmelidir. Devletin ve hukukun üstünlüğünün güçlenmesi için çalışacağıma ve ülkenin her karış toprağını koruyacağıma söz veriyorum. Herkesin Cumhurbaşkanı olacağım. Kapım herkese açık olacak. Hiçbir parti arasında ayrım yapmayacağım. Bölünme lüksümüz yok. Birlikte daha güçlüyüz” sözlerini dile getirdi.

Vjosa Osmani kimdir?

Vjosa Osmani-Sadriu 1982 yılında Kosova’nın Mitroviça kentinde doğdu.

İlkokulu ve liseyi Mitroviça’da bitirdi. Temel çalışmalarını Priştine Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Pittsburgh Üniversitesi’nde tamamladı.

Priştine Üniversitesi, Kosova Rochester Teknoloji Enstitüsü ve Pittsburgh Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ders verdi.

Üniversite profesörü olarak Kosova’da Uluslararası Hukuk alanında dersler verirken Amerika’da “ Devlet İnşası ve Hukuk: Kosova Deneyimi” konusunu öğretti.

Daha önce Avrupa Entegrasyonu Komitesi Başkanlığı ve Kosova’da Anayasa Reformları Komitesi Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Gençlik yıllarında LDK’ye katılan Osmani, bu partiden birkaç dönem milletvekilliği de yaptı.

Kosova Meclis Başkanı olarak görev yapan Osmani, eski Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi’nin istifa etmesinin ardından cumhurbaşkanlığı görevini de vekâleten yürüttü. Kosova’da 14 Şubat 2021’de yapılan genel seçim öncesi LDK’den ayrılan Osmani, seçime VV safında katıldı.

Vjosa Osmani, Prindon Sadriu ile evli. Çiftin iki kızı var. Anadili olan Arnavutça yanı sıra İngilizce, Türkçe, İspanyolca ve Sırpça da konuşabiliyor. Vjosa Osmani Kosova’nın ikinci kadım olarak cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Editör: TE Bilisim