İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Türk Boğazlarında seyir emniyeti ile can, mal, deniz ve çevre güvenliğini artırmak amacıyla yeni bir düzenlemeye gitti. Gemicilere gönderilen talimat yazısı ile “tehlikeli yük taşıyan gemi” tanımının yeniden yapıldığı ve yeni tanımlar çerçevesinde tehlikeli yükü net ve doğru biçimde bildirmeyen gemiler için yaptırımlar uygulanacağı ifade edildi. Yüküyle ilgili yanlış bilgilendirmede bulunan gemilere idari para cezası uygulanacak, gemi acentelerinin faaliyetleri durdurulacak. Gemiler geçiş sırasını kaybedecek. Denizcilik Genel Müdürlüğü, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği’nin uygulanmasında yer alan alt mevzuatı revize etti.

TEHLİKELİ YÜKE YENİ DÜZENLEME

Revizyonla ‘tehlikeli yük’ tanımı yeniden belirlenirken, bu kapsamda petrol ve petrol ürünlerini taşıyan gemiler, kömür, hurda, amonyum nitrat esaslı gübre taşıyan gemiler, dökme halde sıvılaşmış gaz taşıyan gemiler, dökme tehlikeli kimyasal yük taşıyan gemiler ve bu yükleri Türkiye’de tahliye ettikten sonra Boğazları kullanmak isteyen gemiler tehlikeli yük taşımacılığı kapsamına alınacak.

GEMİCİLERE TALİMAT GÖNDERİLDİ

Bu doğrultuda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün gemicilere gönderdiği talimatta, Türk Boğazlarından geçmek isteyen gemilerin kaptanları, donatanları ya da yetkilendirilmiş acenteleri vasıtasıyla bildirilen Seyir Planı-1 Raporu’nda bu tanım kapsamına giren tehlikeli yükün net ve doğru bir şekilde bildirilmesi gerektiği belirtildi. Bildirim yükümlülüğüne uyulmaması veya yapılan bildirimlerin doğru bilgiler içermemesi durumunda gemiler, gemi ilgilileri ve acenteleri hakkında Limanlar Kanunu ve Tehlikeli Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında idari para cezası uygulanacağı hükme bağlandı. Ayrıca Gemi Acenteleri Yönetmeliği kapsamında acentelerin faaliyetleri durdurulabilecek. Son olarak ise gemi boğazlardan geçiş sırasını kaybedecek.

Editör: TE Bilisim