Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Libya’nın başkenti Trablus’ta geçtiğimiz salı kritik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Miçotakis, eski Atina Büyükelçiliğini yapan Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus el-Menfi ile görüşme sağladı. Görüşme sırasında oldukça rahat davrandığı görülen el-Menfi, bir dönem eski Atina Büyükelçiliği görevinde Yunanistan tarafından ‘’istenmeyen adam’’ edilmişti.

Miçotakis, Muhammed Yunus el-Menfi ile görüştükten sonra Libya Ulusal Hükümet Başkanı Abdulhamid Dibeybe’yi de ziyarette bulundu.

Miçotakis, Dibeybe ile yaptığı ortak basın toplantısında Türkiye ve Libya arasında yapılan deniz sınır anlaşması için “Sözde uluslararası olarak sunulan anlaşmanın Avrupa Konseyi tarafından açıkça belirtildiği gibi hiçbir yasal etkisi yok.” ifadelerini kullanarak kara propaganda yapmaya devam etti.

''TÜRKİYE İLE ANLAŞMA DEVAM EDECEK''

Bu açıklamanın ardından Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan mutabakata değinen Dibeybe, Miçotakis’e tepki niteliğinde cevap verdi. Türkiye ile imzalanan tarihi anlaşmanın devam edeceğini belirten Dibeybe açıklamasının devamın şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye ile münhasır ekonomik bölge belirlenmesi üzerine imzaladığımız anlaşmalar konusuna gelince, her türlü anlaşmanın, uygun çözümler sunmaya katkı sağlaması ve Libya, Türkiye ve Yunanistan’ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz. Her ülke kendi çıkarlarıyla ilgileniyorsa, Libya da kendi çıkarlarıyla ilgilenmek zorundadır. Yapılan anlaşma neticesinde ülkemizin ve halkımızın çıkarlarını gözetiyoruz” 

YUNANİSTAN LİBYA'YA YAMANMAYA MI ÇALIŞIYOR?

Öte yanda yaşanan bu sıcak gelişmenin ardından Yunanistan dikkat çeken bir karar aldı. Atina rejimi, Kuzey Afrika ülkesi Libya ile ilişkilerini normalleştirme çabasının karşılığı olarak Trablus'taki büyükelçiliğini yeniden açacağını bildirdi.

Miçotakis konuya ilişkin ''Yunan Büyükelçiliğinin yeniden açılmasındaki esas amacım, Yunan-Libya ilişkilerinin dinamik olarak yeniden başlatmak ve Libya'nın barış ve ilerleme yönündeki çabalarına destektir.'' açıklamalarında bulundu. 

Yunanistan Büyükelçiliği Yunan Donanması firkateyninin kaosa ve milis şiddetine uğraması sonucu 200 Yunanlıyı tahliye etmesiyle 2014 yılında kapatılmıştı. 

Editör: TE Bilisim