Türkiye’de Kovid-19’un görüldüğü günden bu yana vaka sayısı ilk defa 1 Nisan 2021 günü 40 bini aştı. 7 Nisan’da yüzde 34 yükselerek 54 bin 740’a geldi. Uzmanlara göre üçüncü pik dönemi yaşanıyor. Son bir haftalık veriler salgına karşı ‘tam kapanma’ alarmı veriyor.

ÖLÜM-VAKALARI ARTIYOR

1 Nisan’da Kovid-19 sebebiyle 176 kişi can verirken, bu sayı 7 Nisan’da 276 oldu. Vefat sayısı 1 Nisan’dan 7 Nisan’a kadar yüzde 56.81 yükseldi.

Artan ölümlerle birlikte ağır hastaların sayısı da hızla tırmanışa geçti. Böyle giderse Türkiye’de harita tamamen kırmızıya dönebilir.

MUTANT VİRÜS İŞBAŞINDA

Kademeli olarak devreye giren yeni normalde tedbirlere uyum azalırken ortaya çıkan mutant virüsün vakaları kritik seviyeye taşıdığı görülüyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı 50 bin sınırını geçerken yakın dönemde virüsün okullarda yüz yüze eğitimde bir araya gelen çocuklar üzerinden yayıldığı belirtiliyor

YERLİ AŞIYA KADAR SABIR

Umutların tükendiği bir dönemde müjdeli açıklama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan geldi.

Ankara Şehir Hastanesi Aşı Merkezi’ni ziyaret eden Oktay, burada üretilen 18 aşıdan 3’nün insanlar üzerinde uygulanması aşamasına geldiğini duyurdu. Ancak yerli aşı mayıs ayında hazır olabilecek.

***

Yerli aşıda faz-2 uygulamaları tamamlandı

Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşı adayının faz-2 ikinci doz uygulamasının tamamlandığı belirtildi.

Erciyes Üniversitesi’nden (ERÜ) yapılan açıklamaya göre, ERÜ Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ERAGEM) Kovid-19’a karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen inaktif aşı adayının faz-2 çalışmaları kapsamında ikinci dozu İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezinde (İKUM) son gönüllülere bugün uygulanacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen aday aşının faz-2 gönüllüsü, ilk dozda hiçbir yan etki görülmediğini belirterek aşı çalışmasına katılmaktan mutlu olduğunu belirtti. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise faz-2 çalışmalarının ikinci doz uygulamasının tamamlandığını belirtti.

“NİSAN SONU GİBİ RAPORLAYACAĞIZ”

Üç hafta sürecek değerlendirmelerin ardından nisan sonu gibi faz-2 çalışmasının sona ereceğini belirten Çalış “Bilindiği gibi faz-2 aşamasını 250 gönüllü üzerinde gerçekleştirmekteyiz.

Erciyes Üniversitemiz tarafından geliştirdiğimiz yerli aşımızın 10 Şubat 2021 tarihi ile faz-2 aşamasına geçmiştik. Faz-2 aşamasının ikinci dozlamasının 2-3 üç hafta içerisinde etkinliğinin ortaya konulmasının ardından faz-2 aşamasının sonuçlarını Sağlık Bakanlığımıza bildireceğiz ve raporlayacağız.” dedi.

Editör: TE Bilisim