Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Başsavcısı Fatou Bensouda, ICC'nin İsrail işgali altındaki Filistin topraklarında iddia edilen savaş suçları hakkında soruşturma başlattığını açıklamış, soruşturmanın 13 Haziran 2014 tarihinden bu yana işlendiği iddia edilen suçları kapsayacağını belirtmişti. İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu yaptığı açıklamada, İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) Filistin topraklarındaki olası savaş suçlarını soruşturma yetkisini tanımadığını söyledi.

Netanyahu, üst düzey bakanlar ve hükümet yetkilileriyle ICC bildirim mektubuna yanıt vermek için yarına kadar sürecek görüşme sonrasında İsrail'in soruşturmada işbirliği yapmayacağını ifade etti.

ICC'nin ilk derece dairesi 5 Şubat 2021'de verdiği kararda Mahkemenin, Filistin topraklarında işlenen suçları soruşturmak için yargı yetkisine sahip olduğuna ve Filistin'in Mahkemeye taraf devlet olduğunu hükmetti. 

AKDENİZ İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ İSRAİL'E TEPKİ GÖSTERDİ

Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med), İsrail hükümetinin, işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçlara yönelik soruşturma kararıyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile iş birliği yapmamasının sorumluluktan kaçma göstergesi olduğunu bildirdi.

İSRAİL SAVAŞ SUÇU İŞLEDİĞİNİ BİLİYOR

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, "İsrail bu kararı, savaş suçları ve insanlığa karşı suç teşkil edebilecek ihlaller işlediğini bildiği için almıştır. Uluslararası soruşturmalar konusunda iş birliği yapmama kararı sorumluluktan kaçmanın göstergesidir." ifadesi kullanıldı.

HAMAS İSRAİL'İN SORUŞTURMA REDDİNE ŞAŞIRMADI

Üst düzey Hamas yetkilisi Besim Naim, Siyonist İsrail'in ICC'nin Filistinlilere karşı olası savaş suçları hakkında soruşturma başlatma kararını göz ardı etmesine şaşırmadığı söyledi. Soruşturmanın reddinin İsrail'in işlediği savaş suçlarını kanıtlar nitelikte olduğunu dile getiren Naim, Uluslararası Ceza Mahkemesinin soruşturma kararının Yahudiler için resmi olarak tutuklamalara ve hapis cezalarına yol açmasını umduğunu belirtti. 

Editör: TE Bilisim