Ebu Kabbaş ailesi işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyindeki Kirbet köyünde yaşayan yedi aileden biri. İnternetten öte suya ve elektriğe erişimin olmadığı köyde sürekli yıkım tehdidiyle yaşayan Kabbaş ailesi, 1980'den beri yasadışı İsrail yerleşimleriyle çevrili evlerini ve ata yadigarı topraklarını terk etmeyi reddediyor. 

KENDİ TOPRAKLARINDA KUYU KAZAMIYORLAR

Geçimini toprak mahsullerinden ve arıcılıktan sağlamaya çalışan 11 kişilik aile, 150 dönümlük arsa üzerinde çinko levhalarla inşa edilmiş bir odada hayatını sürdürüyor. 74 yaşındaki evin reisi Safi Ebu Kabbaş, arazinin geniş olmadığını, sekiz kızı ve bir oğlu ile birlikte zar zor geçindiklerini söyledi. Safi Ebu Kabbaş, ''Toprağımız verimli değil. Toprak bir yıl bereketli olsa önümüzdeki beş yıl olmayacak çünkü yeteri kadar suyumuz yok.'' şeklinde konuştu. 

C Bölgesi olarak bilinen Batı Şeria'nın yüzde 60'ını işgal eden İsrail Sivil Yönetimi, ailenin su çıkarmak için kuyu kazmasına izin vermiyor. Aile, diğer Filistinli ailelerle birlikte azınlıkta oldukları için Filistin Yönetiminin de çok fazla yardım etmediğini ekliyor. 

TAPULARI OSMANLI'DAN MİRAS

Ailenin büyük kızı Issa, topraklarını büyükanne ve büyükbabalarından miras aldıklarını söyleyerek ellerinde Osmanlı döneminden kalma tapularının olduğunu belirtti. Ancak işgalci İsrailli yetkililerin belgelerini tanımadığını söyledi. Issa ''Her gün bizi kuşatan ve bizi rahatsız eden bu askeri güçle, burada kalmak, toprağımızı işlemeye devam etmek ve içinde yaşamak için rahatımızı ve hayallerimizi feda etmekten başka çaremiz yok.'' dedi.

1984'ten beri İsrail'in yerleşim yerlerini dayatmak için askeri gücü kullandığını ifade eden Issa, işgalci Siyonistlerin sadece evlerini değil artık kendilerini de hedef aldığını vurguladı. Siyonistlerin Filistinli aileleri istemediklerini dile getiren Issa, Yahudilerin yerleşim genişlemesinin önünde Filistinli aileleri engel olarak gördüğünü dile getirdi. 

SİYONİSTLER KÖPEKLE SALDIRDI

Salgından önce okula gittiğini Mıddle East Eye'a söyleyen 8 yaşındaki Meryem, ablası Zeyna ile okula giderken Yahudilerin önünü kestiğini ve insanlık dışı muamelede bulunduklarını söyledi. Siyonistlerin köpek saldırısına uğrayan Meryem, hala kabuslar gördüğünü ve korkuyla uyandığını ifade etti.

''TOPRAKLARIMIZA SAHİP ÇIKMAK İÇİN BURADA KALMALIYIZ''

Meryem'in ablası 15 yaşındaki Zeyna ise arkadaşları gibi çevrimiçi derslere katılamadığını söyledi. Zeyna ''Burada hayat çok zor. Rahat ve lüks bir hayattan zevk alan arkadaşlarımın hayatından çok daha farklı. Okulu çok özlüyorum. Arkadaşlarımla birlikte çevrimiçi derslere katılmak istiyorum ama burada elektriğimiz ve internetimiz yok. Ama topraklarımıza sahip çıkmak için burada kalmalıyız.'' dedi.

1980'den bu yana uluslararası hukuku ihlal eden Siyonist Yahudiler Batı Şeria'da özellikle tepelerde ve dağlarda Filistinlilerin topraklarını gasp ederek işgallerini genişletmeye devam ediyorlar.

Editör: TE Bilisim