Sudan kabinesinin 1958 yılında İsrail boykot yasasını yürürlükten kaldırma kararı araştırmacı gazeteci Asa Wınstanley tarafından “Amerika'nın zorbalığı” olarak değerlendirildi.

Geçici Sudan hükümetinin İsrail ile diplomatik ve ticari ilişkileri engelleyen altmış yıllık yasanın kaldırılmasını gazeteci Wınstanley, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Arap rejimleri ile İsrail normalleşme çabalarının bir parçacı olduğunu söyledi. 

SUDAN’I TEHDİT ETTİ

Gazeteci Wınstanley, Joe Bıden yönetiminin de İsrail ile normalleşme politikalarında Arap rejimlere aynı baskıyı uyguladığını öne sürdü. İsrail ile boykot yasasının yürürlükten kaldırtılmadan bir gün öncesinde Bıden'ın Dışişleri Bakanı Antony Bliken'ın Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ile telefonla görüştüğünü belirtti.

İkili, yaptıkları telefon görüşmelerinde sözde Sudan'ın bölgede istikrarının sağlanmasındaki rolünü tartıştı. Araştırmacı-gazeteci Wınstanley telefon görüşmesinde ABD rejiminin Sudan'ı üstü kapalı tehdit ettiğini iddia etti. 

“GASPI MEŞRULAŞTIRIYORLAR”

Eski ABD başkanı Donald Trump, ABD'nin El Kaide saldırılarının kurbanlarına 335 milyon dolar tazminat karşılığında Sudan'ı terörü destekleyen devletler listesinden çıkaracağını duyurmuştu. Sudan'ın geçtiğimiz ekim ayında İsrail ile diplomatik ilişkiler kurma konusunda prensipte anlaşması gazeteci Winstanley'e göre Sudan'ın terörist devletler listesinden çıkarılmasının bir başka şartıydı. Wınstanley, eski ABD yönetiminde olduğu gibi Blınken ve Bıden'ın Sudan politikasını ''yasallaştırılmış gasp'' olarak değerlendirdi. 

SUDAN HALKI ŞİDDETLE REDDEDİYOR

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün eski İcra Direktörü Sarah Leah Whitson, Sudan'daki seçilmemiş geçici hükümet tarafından verilen normalleştirme kararının halk tarafından kabul edilmediğini söyledi.

Nitekim Sudan yerel medyasının haberlerine göre Sudan halkı Arap dünyasının kalbinde, sömürge devletinin varlığını kabul etmeyi şiddetle reddediyor. 

Editör: TE Bilisim