İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, dünyada yenilenebilir enerjide son yıllarda gerçekleştirilen atılıma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akyener, yenilenebilir enerji yatırımlarının kendisini geç amorti eden yatırımlar olduğunu, sonuçlarının uzun vadede ortaya çıktığını söyledi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarında yatırımcı perspektifi açısından bakıldığında konunun negatif yönlerine değinen Akyener, etkilerinin küçük küçük görüldüğünün altını çizdi.

Akyener, “Genel enerji denklemi içerisindeki toplam payı bir hayli küçük kalıyor. Öte taraftan projesine göre uzun vadede etkisini gördüğümüz yerli teknolojinin de gelişmesine fırsat sağlayan yatırımlardır. Çevreye etkileri minimum düzeydedir” dedi.

DÜNYA GENELİNDE DÖNÜŞÜM VAR”

Akyener, uluslararası enerji dönüşümünde, karbondioksit salınımı politikaları bağlamında, yenilenebilir enerjinin hedefl enen yatırımlar arasında olduğuna dikkati çekti.

Son yıllarda dünyada yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırma çabalarına değinen Akyener, enerji açlığı çeken, ekonomik anlamda iyi olan gelişmiş ülkelerin yanı sıra hidrokarbon kaynağı olmayan ya da az olan ülkelerin yenilebilir enerjiye yoğunlaştığını ifade etti.

Akyener, “AB ülkeleri, ABD, Japonya yol kat etti. Dünya genelinde bir dönüşüm var. Bir taraftan petrol ve doğalgaz ihraç eden ülkelerde bu trend yok” dedi.

TÜRKİYE’NİN KURULU GÜCÜ YÜKSEK ORANLARDA

Türkiye’de özel sektörün yenilenebilir enerji projelerine teşvik politikalarına rağmen “Kendini kaç yılda amorti eder” şeklinde baktığını söyleyen Akyener, devletin projelere teşvik noktasında elini cebine attığının altını çizdi. Akyener, “ Devlet, alım garantileri verdi.

Alım garantileri çerçevesinde 10 sene boyunca elektriği piyasa fiyatlarından çok daha yüksek fiyatlara almayı taahhüt etti. Daha önce yapılan anlaşmalar dolar kuru üzerinden yapılmıştı.

Dolar kuru yükseldikçe elektrik birim fiyatı artıyor bu bağlamda hem vatandaşa hem de devlete ek yük bindiriyordu. Süreci yönetilemez hale gelmişti. Devlet de teşviki düşürdü. TL bazına çevirerek revize etti” ifadelerini kullandı.

Dünyada 12’nci Avrupa’da 5’inci
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide kurulu gücüne ilişkin yaptığı açıklamada, 2020’de dünyada 12’nci, Avrupa’da 5’inci sıraya yükseldiğini bildirmişti. Bayraktar, Türkiye’nin enerji sektöründe son 20 yılda arz güvenliği, rekabetçilik ve sürdürülebilirlik konusunda büyük başarı elde ettiğini, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması kapsamında son 10 yılda 27 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi.
Editör: TE Bilisim