Kanada geçtiğimiz yıl askıya aldığı savunma sanayii ihracat lisanslarını bu kez süresiz olarak iptal etti.

Kanada Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada kararın gerekçesinin Türkiye'ye ihraç edilen Kanada teknolojisinin Karabağ'da kullanılması olarak gösterildi.

İptal kararına gerekçe gösterilen en dikkat çekici ürün, Karabağ'ın yanısıra, Suriye ve Libya'da da etkin şekilde kullanılan Bayraktar TB-2 insansız hava araçlarında kullanılan görüntüleme ve hedefleme sistemi.

“DEĞİŞEN BİRŞEY OLMADI OLMAYACAKTIR DA”

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Kanada'nın bu yasağına "Türkiye'nin Kanada’ya SİHA satmaması onlar için ciddi bir problem olabilir.” ifadelerini kullanarak çok net bir şekilde cevap verdi.

Bayraktar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İlk notu 6 ay önce yazmışız. Değişen bir şey olmadı. 6 ay sonra da olmayacak. Muhtemelen 6 aya kalmaz bir daha yazarız." değerlendirmesinde bulundu.

“MİLLİ VE ÖZGÜN TASARIMLA GELİŞTİRDİK”

Bayraktar’ın Kanada ambargosuna ilişkin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama şu şekilde:

"Son günlerde çıkan ambargo haberleri üzerine bilgilendirme/2" başlıklı yazılı açıklamada Bayraktar, "Bilinmesinde fayda olan bazı hususları izah etmem gerektiğini düşünüyorum. S/İHA dediğimiz aslında içinde 40'a yakın bilgisayar bulunan bir robot uçak. Bayraktar TB2 SİHA'larımızı kritik tüm aksamlarından bileşenlerine, uçuş görev bilgisayarından yazılımına ve donanımına, aerodinamiğinden mekaniğine kadar tümüyle milli ve özgün tasarıma sahip olarak geliştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

“KANADA İÇİN CİDDİ SORUN OLABİLİR”

Bayraktar, SİHA'ları dünyada rekor sayılabilecek bir düzeyde yüzde 93 yerli katkıyla ve gururla ürettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Birçok ülkeye ihraç ettiğimiz, dünya basınının neredeyse her gün başarılarını gıpta ile yazdığı ve yüksek teknolojide ülkemizin bayrağını en üst düzeye çeken bir sistemler bütünü. Kanada'nın S/İHA'larımızın adeta destan yazdığı Karabağ Tek Vatan Harekatı'nı gerekçe gösterip SİHA'mıza kullanıcının seçimiyle taktığımız faydalı yük denilen bir aksamı/kamerasını satmaması, halihazırda yerlisi ülkemiz tarafından geliştirilip üretilip, yurt içi ve yurt dışında dahi kullanıma sunulmuşken bizim için herhangi bir problem oluşturmaz. Lakin günün birinde, acil ihtiyacı olduğunda Türkiye'nin Kanada'ya SİHA satmaması onlar için ciddi bir problem olabilir. Zira dünyada muharebe tecrübesine sahip SİHA, Türkiye dahil sadece 4 ülkede var. Türkiye, güvenlik güçlerimizin çok geniş yelpazede başarılı muharip kullanımı sayesinde bu alanda dünyada lider. Havacılıkta ileri birçok ülke gibi Kanada'nın da bizim ürettiğimiz sınıflarda İHA'sı veyahut SİHA'sı yok. Ancak ithal etmek için başlattıkları bir programları var.

“ENGELLEMELER İŞE YARAMADI”

Ambargolar bu işe ilk başladığımızdan beri, yıllardır var. Ama hiçbiri bizi engelleyemedi, yolumuzdan döndüremedi. Yukarıda anlattığım sebeplerle milli S/İHA'larımızla ve Türkiye'nin her gün güçlenerek gelişen savunma sanayi ekosistemiyle gerçekten övünebilirsiniz. Bizim için dün nasılsa bugün de öyle... Değişen hiçbir şey olmadı. Bundan sonra da olmayacak! 300 bin saatten fazla gökyüzünde başarıyla görev yapan milletimizin S/İHA'ları, ülkemizin güvenliği için uçmaya devam ediyor, edecek. Semalarımızda hür ve özgür. #MilliTeknolojiHamlesi.

CATS SİSTEMİ NEDİR?

ASELSAN tarafından geliştirilen Elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi (CATS) çok algılayıcılı bir keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi.

Uzak mesafeden görüntüleme yapan CATS, insansız hava araçları, helikopterler ve uçaklar dahil sabit kanatlı veya döner kanatlı tüm hava platformlarında kullanılabiliyor. 

CATS'ta yüksek çözünürlüklü 'kızıl ötesi' kamera bulunuyor. Bu kamera ile karanlık ortamlarda da görüntü elde edilebiliyor. 

Yüksek irtifalardaki çok düşük sıcaklıklarda da çalışabilen sistem, hareketli hedeflerin yönünü ve hızını belirleyebiliyor. Sistem ayrıca esşzamanlı hedef takibi ve hassas hedef konumu belirleme yapabiliyor.

Editör: TE Bilisim