ABD'nin, “seçimlere müdahale” ve “Amerikan kamu kurumlarına yönelik kötü niyetli siber saldırılar” nedeniyle Rusya'ya yönelik uygulayacağı yeni yaptırımlarını açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Washington yönetimi, "Rusya'nın yönlendirmesiyle ABD seçimlerini etkileme girişiminde bulunan" 32 kurum ve kişiye yönelik yaptırım kararı aldı.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ HEDEFTE

Ayrıca ABD finansal kuruluşlarının 14 Haziran 2021 sonrasında birincil piyasadan Rus devlet tahvili alımları 14 Haziran 2021 sonrasında yasaklanacak.

Rusya'ya yaptırımlar teknoloji şirketlerine hedefli yaptırımları da içeriyor.

10 RUS DİPLOMATA SINIR DIŞI

Öte yandan Rusya'nın Kırım'ı işgali ile bağlantılı 5 şahıs ve 3 şirkete ABD Hazine Bakanlığı yaptırım uygulayacak.

"(Joe) Biden yönetimi, Rus hükümetinin ve istihbarat servislerinin ABD'nin egemenliğini ve çıkarlarını hedef alan eylemleri nedeniyle Rusya'ya karşı önlemler alıyor" denen açıklamada 10 Rus diplomatın sınır dışı edileceği vurgulandı.

NEDEN YAPTIRIM UYGULANDI?

ABD’li yetkililer, herhangi bir kanıt olmamakla birlikte, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesine yardım etmek amacıyla etki operasyonları düzenlenmesine yetki verdiğini iddia etmişti.

Bilgisayar korsanlarının, ağ sistem ve altyapılarını yöneten "SolarWinds" adlı yazılımına yerleştirdikleri kötü amaçlı kodlarla, aralarında ABD Hazine Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığının bulunduğu çok sayıda kurumun bilgisayar sistemlerine sızdığı anlaşılmıştı.

Bugün açıklanan yaptırımlar, ABD'nin SolarWinds bağlantılı siber saldırı girişimi nedeniyle Kremlin’e karşı ilk misilleme hamlesi olma özelliğini taşıyor.

“KARŞILIĞINI VERİRİZ” MESAJI

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, yaptırımların açıklanmasının öncesinde verdiği demeçte, “Bu tür yaptırım arzularını kınıyoruz, bunları yasa dışı olarak görüyoruz ve kendi çıkarlarımızı en iyi şekilde koruyabilmek için de karşılıklılık ilkesi geçerli olacaktır.” demişti.

Editör: TE Bilisim