Türk işaret dili bayramı ne zaman 2021? Türk işaret dili nasıl ortaya çıktı? soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki işitme engellilerin kullandığı bir dil ile başlayan işaret dili, dünyada da 1880 yılında, Milano Kongresinde işaret diliyle eğitimden vazgeçilmiş ve sözel eğitime geçilmiştir. Fakat 1960’lardan sonra işaret dilinin öğretimi dünyada yeniden yaygınlaşmaya başlamıştır. Peki, Türk işaret dili bayramı ne zaman 2021? Türk işaret dili nasıl ortaya çıktı? işte detaylar…

TÜRK İŞARET DİLİ BAYRAMI NE ZAMAN 2021?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 7 Haziran Türk İşaret Dili Bayramı’nı kutladı ve konuya ilişkin çalışmalardan bahsettiği açıklamalarını kamuoyu ile paylaştı.

Türkiye'de ilk defa Türk Dil Kurumu'nun 2007 yılında düzenlediği 'Birinci Türk İşaret Dili Çalıştayı" ile 7 Haziran tarihinin Türk İşaret Dili Bayramı olarak ilan edildiğini hatırlatan Bakan Selçuk; "Bakanlık olarak işaret dilinin yaygınlaşması konusunda önemli çalışmalar sürdürüyoruz." dedi.

Bu kapsamda "erişelibirailevecalisma" ismiyle sosyal medya hesapları açıldığını belirten Selçuk, bu hesaplarda bakanlığın tüm haberlerinin işitme ve görme engelliler için erişilebilir formatta sunulacağını bildirdi.

TÜRK İŞARET DİLİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Türk İşaret Dili'nin (TİD) kökeni kesin olarak bilinmese de varsayımsal olarak kökü Osmanlı saraylarında bulunan sağırlara dayandırılmaktadır. Fatih Sultan Mehmet'ten beri sarayda sağırların olduğu ve bazı işiten insanların kendi aralarında da işaret dilini konuştukları biliniyordu.

Türk İşaret Dili ya da TİD, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki işitme engellilerin kullandığı dildir. Kesin bir başlangıç tarihi bilinmese de Türk İşaret Diline dair ilk bilgiler 9. Yüzyıla dayanmaktadır. Türk İşaret Dili bayramı ilk resmi olarak 2007 yılında kutlanmıştır.

Editör: TE Bilisim