İran Devlet kanalı, Natanz nükleer tesisindeki sabotajı kimin gerçekleştirdiğini açıkladı.

Sabotaj eylemini gerçekleştiren kişiyi açıklayan İran devlet kanalı, kişinin 'Reza Karimi ' adında birinin olduğunu ve 43 yaşında olduğunu bildirdi. Ancak devlet kanalı ayrıntılı bir bilgi vermedi.

YASAL İŞLEMLER SÜRÜYOR

İran İstihbarat Servisi, zanlının ''olaydan önce ülkeden kaçtığını'' ve şu anda kendisini tutuklamak ve ülkeye geri döndürmek için yasal işlemlerin sürdüğünü bildirdi.

İran'ın yerel kaynakları; İran bugün, İnterpol'den Natanz nükleer santralinde İsrail'i sorumlu tuttuğu bir sabotaj şüphelisini tutuklamak için yardım istedi. 'ifadelerine yer verdi.'

NE OLMUŞTU?

Natanz Nükleer Tesisi'nde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla önceki santrifüjlere kıyasla 10 kat daha fazla uranyum zenginleştirme imkanı sağlayacak 164 adetten oluşan IR-6 santrifüj zinciri devreye sokulmuştu.

Yeni nesil santrifüjlerin devreye girmesinden bir gün sonra 11 Nisan'da tesiste büyük bir patlama yaşandığı bildirilmişti. Patlamanın hemen ardından olayın kaza olduğunu duyuran İranlı yetkililer, daha sonra olayın santrifüjleri hedef alan bir sabotaj eylemi olduğunu bildirmişti.

İran'ın İsfahan kentindeki Natanz Nükleer Tesisi'nde Temmuz 2020'de de yangın çıkmış ve İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesinden bir gün sonra 28 Kasım'da yapılan açıklamada, bunun İsrail tarafından gerçekleştirilen sabotaj eylemi olduğu açıklanmıştı.

Saldırıda gelişmiş santrifüjlerin hedef alındığı belirtilmişti.

Editör: TE Bilisim