Sümeyye Aksu / Özel Haber

Koronavirüsü salgınının üçüncü dalgasında, vaka ve can kayıplarındaki artış devam ederken, sağlık kuruluşlarındaki doluluk oranları da giderek yükseliyor. Salgında durum giderek kötüleşirken Sağlık Bakanlığı’nın Koronavirüs salgınında yerli aşı üretimi çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor. Dünyada etkin aşılama seviyesine ulaşmak için 2-4 yıla ihtiyaç olduğu düşünülüyor. Dünyada önümüzdeki 5 yıl boyunca aşı savaşları devam edecek. Bu nedenle Türkiye’nin üreteceği yerli aşıları bekleyen sadece biz değiliz. 7,5 milyarlık dünya nüfusuna karşılık, yıllık aşı üretim kapasitesi sadece 900 milyon seviyesinde.

İKİ KOLDAN YÜRÜYOR

Özellikle aşıya ulaşamayan ülkelerin gözü, merhamet diplomasisi konusunda dünyaya güven aşılayan Türkiye’nin üzerinde… Türkiye’de devlet destekli Kovid-19 aşı projeleri iki koldan devam ediyor. Bir yandan TÜBİTAK’ın desteklediği projeler hızlanırken diğer kol da Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) desteklediği aşı geliştirme projeleri sürdürülüyor. TÜBİTAK bünyesinde 49 farklı kurumda 436 araştırmacı gecesini gündüzüne katmış durumda. 17 farklı yerli aşı çalışması Dünya Sağlık Örgütü’nün izlem listesine girdi. Sona yaklaşanlar ise Erciyes Üniversitesi’nin inaktif aşısı ve TÜBİTAK-ODTÜ’nün VLP aşısı.

FAZ-2 TAMAMLANDI

Kayseri Erciyes Üniversitesi akademisyenleri, Kovid-19’a karşı geliştirdikleri yerli aşıyı bir an önce üretmek için gece gündüz demeden çalışıyor. Faz-1’de yakalanan başarının ardından, faz-2 çalışmaları başarıyla tamamlandı. Faz-1’de 45, Faz-2’de 250 gönüllüye uygulanan yerli ve milli aşıda herhangi bir yan etkiye rastlanmadığı belirtildi. Son aşama olan faz-3’ün uygulanması için de çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Daha kapsayıcı olan faz-3 aşaması, uluslararası ölçekte yürütülecek ve binlerce gönüllü üzerinde uygulanacak.

AŞILARDA ORTALAMA MALİYET

2 dozunun 6 dolar olduğu belirtilen Astra Zeneca hariç bir aşının ortalama maliyeti 10 dolar. mRNA aşılarında bu miktar 25 dolara kadar çıkıyor. Çift doz uygulandığı hesap edildiğinde bir kişi işin ortalama maliyet 20 dolar.

***

Türkiye aşıda 6’ncı sırada

Dünya genelinde koronavirüse karşı bağışıklık sağlamak amacıyla 950 milyon dozdan fazla aşı yapıldı. Kovid-19 aşı verilerinin derlendiği Ourworldindata.org sitesine göre ABD 209 milyon 410 bin doz ile dünyada en fazla aşı yapılan ülke olurken onu 192 milyon 620 bin doz ile Çin, 123 milyon 180 bin doz ile Hindistan izledi. Hindistan’ı 42 milyon aşı ile İngiltere, 32 milyon doz aşı ile Brezilya ve 22 milyon aşı ile Almanya izledi. Türkiye 20 milyon dozu aşan aşı uygulamasıyla dünya genelinde en fazla d0z aşı uygulayan 6’ncı ülke oldu. Türkiye ocakta aşılama programına başladı. Çin’den getirilen Sinovac ve ABD-Almanya ortak yapımı BioNTech/Pfizer aşısı vatandaşlara uygulanıyor.

Aşı üreten r- firmalar

Pfizer/Biontech/Alman-ABD
Moderna/ABD
AstraZeneca / İngiltere
Navavax/ABD
Gamelya-Sputnik V/ Rusya
Sinovac/Çin
Cansino/Çin
Sinopharm/Çin

-128 ÜLKE TALEPTE BULUNDU

Editör: TE Bilisim