Suudi Arabistan ve Yunanistan Riyad’ta bugün gerçekleştirecekleri görüşmede bir dizi anlaşma sağlayacak. Öncesinde Türkiye’nin İHA ve SİHA’larına talip olan Suudi Arabistan, Yunanistan’la Patriot füze savunma sistemlerinin Suudi Arabistan’da konuşlanacağı bir anlaşmayı imzalayacak.

Anlaşma kapsamında Suudi Arabistan kiralanacak sistemin nakliye, bakım ve yükseltilme masraflarını karşılamayı taahhüt edecek.

YUNAN HEYETİNE 120 YUNAN ASKERİ EŞLİK EDECEK

Riyad’taki imza törenine Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos’un yanı sıra 120 Yunan Hava Kuvvetleri personeli de katılacak.

Yunan Dışişleri ve Savunma Bakanları Suudi Veliaht Muhammed bin Selman ile görüşme gerçekleştirecek.

SUUDİ ARABİSTAN YUNANİSTAN’A KALDI

Yunan Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre Suudi Arabistan, savunma dışında turizm, ikili ticaret ve yatırım gibi konularda da Yunanistan’la ilişkilerini geliştirme niyetinde.

ORTAK TATBİKAT GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ

Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RSAF) ait savaş uçakları, Yunanistan'ın Girit Adası'nda bulunan Souda Askeri Üssü'nde ortak tatbikat gerçekleştirmek üzere konuşlandırılmıştı. Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, tatbikatın iki hafta süreceği; tatbikatta hava üstünlüğü, karada ve denizde hedefleri koruma ve saldırı eğitimleri yapılacağı aktarılmıştı. 

TÜRKİYE’DEN İHA ve SİHA İSTEMİŞTİ

Savunma sanayisi yapımında oldukça zayıf olan Suudi Arabistan, geçtiğimiz mart ayında Türkiye’den İHA ve SİHA satın almak istediğini duyurmuştu. Vestel'e ait İnsansız Hava Aracı teknolojisini transfer ettiği de bilinen Suudi Arabistan savunma sanayisinde dışa bağımlı bir ülke haline geliyor.

Editör: TE Bilisim