Aralarında Oxfam, Save the Chıldren ve Internatıonal Rescue'nun da bulunduğu 250'den fazla STK, açlığın eşiğindeki 34 milyon insanı kurtarma çağrısında bulunarak devletlere açık mektup yazdı. 

İNSANLIK BAŞKA KRİZLERLE KARŞI KARŞIYA KALACAK

STK'lar tarafından yazılan mektupta 58 ülkede 270 milyon insanın akut gıda güvencesinden yoksun olduğu ve milyonlarca insanın ''kıtlığın eşiğinde mücadele ettiği'' belirtildi. Koronavirüs kriziyle birlikte çatışmanın, iklim değişikliğinin ve eşitsizliğin küresel açlığa gerekçe gösterildiği mektupta, "İnsanların ihtiyaçları karşılanamıyor, bu ihtiyaçlara şimdi yanıt verilmezse insanlık çok daha büyük krizlerle karşı karşıya kalacak." denildi.

AÇLIĞIN EN BÜYÜK SEBEBİ " SAVAŞ"

STK'lardan yapılan ortak açıklamada önümüzdeki aylarda önlem alınmazsa bu rakamın artacağına dikkat çekildi. Savaşın küresel açlığın en büyük sebebi olduğunu ifade eden STK'lar, özellikle Yemen, Afganistan, Güney Sudan ve Kuzey Nijerya'daki çatışmaların insani koşulların tamamını yok ettiğini hatırlattı. 

EKSİK OLAN GIDA DEĞİL EŞİTLİK

El Cezire'de yer alan habere göre Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan raporda Dünya Gıda Programı tarafından talep edilen fon miktarının yalnızca 5,5 milyar dolarken, ülkelerin her yıl orduya harcadıkları para miktarı ise 1,9 trilyon dolar oluyor.

Oxfam Genel Müdürü Gabriela Bucher BM'nin yayınladığı rapora dikkat çekerek "En zengin ülkeler, milyonlara insan aç kalsa bile gıda yardımlarında bulunmuyor, bu olağanüstü siyasi bir başarısızlık. Dünya devletleri yardım etmeme ısrarlarından acilen vazgeçmeli ve açlığın sebepleriyle yüzleşmeliyiz. Küresel açlığın nedeni gıda eksikliği değil eşitlik eksikliği." dedi. 

MİLYONLAR RAKAM DEĞİL CAN

Açık mektupta ayrıca tek başına finansmanın yeterli olmayacağı belirtilerek "Durum bizim göremediğimiz bir ölçekte acil eylem gerektiriyor. Milyonlar rakam değil can.'' denildi. Çatışmaları durdurmak için acil siyasi adımların atılması gerektiğini yazan mektupta kapanış cümlesi şöyle yer aldı:

"Bu davanın hak ettiği uluslararası ilgiyi sağlamak için kolektif sesimizi yükseltmemiz şart."

Editör: TE Bilisim