Ceyhun Aşirov / Özel Haber

Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan gerilim Karadeniz’de de suların ısınmasına sebep oldu. Ukrayna sınırına 150 bin asker yığan Rusya, Karadeniz’de tatbikat başlattığını duyurdu.

Alınan bilgilere göre, ‘Kış dönemi eğitim organizasyonları’ çerçevesinde başlatılan tatbikatta SU-30 savaş uçakları da kullanılacak. Rusya tatbikat kapsamında 20-24 Nisan tarihleri arasında Karadeniz’in bir kısmını uçuşa kapattığını bildirdi.

Bunun yanı sıra, Kerç Boğazı ile Karadeniz’e bağlanan Azak Denizi’nin askeri gemilerle kapatan Rusya, Ukrayna donanmasının limandan çıkmasının önünü kesmiş oldu.

ABD VE RUS GEMILERI GEÇECEK

Rusya’nın Karadeniz’i ablukaya alma girişimi nedeniyle önce ABD sonra da İngiltere, boğazlardan geçiş için Türkiye’ye bildirimde bulundu. Savaş gemileri mayıs ayında İstanbul Boğazı’ndan geçip Karadeniz’e açılacak. Karadeniz’e gelecek İngiltere gemilerini desteklemek için F-35'leri taşıyan Queen Elizabeth uçak gemisi de Akdeniz’de bekleyecek.

Ukrayna’ya destek açıklaması
Rusya’nın Karadeniz’i ablukaya almasına bir tepki de Pentagon’dan geldi. Pentagon, konuyla ilgili açıklama yaparak, “Rusya’nın Karadeniz’e erişimi kısıtlama planlarının farkındayız. Ukrayna’ya kendini savunması için gerekli desteği vereceğiz” değerlendirmesinde bulundu. Rusya, 2014’te Kırım’ı ilhak ettiği zamanda Kırım açıklarındaki suların bir kısmını diğer devletlerin gemilerine geçici olarak kapatmıştı.
Editör: TE Bilisim