İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

İletişim araçlarında meydana gelen değişimle ortaya çıkan veri güvenliğinin önemini ortaya çıkardı. Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, veri güvenliğine ilişkin kişilerin ya da ülkelerin neler yapması gerektiğiyle ilgili bilgiler verdi.

Eraslan, kullanıcıların cihazda yüklü olan güvenlik yazılımları ve internette gezinmek için kullanılan araçlarını güncel tutması gerektiğinin altını çizdi. Eraslan, “Neredeyse her gün bir veriye erişim açığı ortaya çıkmakta ve ilgili şirketler de bunu önlemek için güncellemeler yayınlamaktadır. Ayrıca authenticator, iki faktörlü doğrulama gibi yöntemler hesaplara giriş yaparken doğrulama yapmak adına kesinlikle kullanılmalıdır” dedi.

“SİSTEMLER GÜNCEL TUTULMALI”

Ülkelerin veri güvenliğini sağlamak adına veri tabanlarını gün geçtikçe daha güvenli hale getirmeleri gerektiğini belirten Eraslan, “Siber ataklara karşı direnebilmek için sistemler güncel tutulmalı ve sürekli kontrol altında olmalıdır” ifadesini kullandı.

İnternette herhangi bir siteye üye olunduğunda ilgili sitelerin kullanıcılara ‘kabul ediyorum’ olarak işaretlenmesini istediği kısımla sorumluluk alamayacağını bildirdiğini söyleyen Prof. Dr. Eraslan, veri hırsızlığını gerçekleşmeden önlemek gerektiğini, daha sonra uygulanacak herhangi bir yaptırımın giden verinin yok olmasını sağlamayacağının altını çizdi.

ASGARİ BİLGİ PAYLAŞIMI

Kullanıcıların sosyal mecralarda paylaştığı verilerin asgari düzeyde olması gerektiğini söyleyen Eraslan, kişileri işi, hayatı ve dikkat çekici bilgilerini paylaşmaması konusunda uyardı. Sosyal medya platformlarında canlı yayınlar için hangi yaş aralığıyla uygun olduğuna ilişkin ibarelerin yer aldığını ancak çoğu zaman bu kısıtlamalara uyulmadığına dikkati çeken Eraslan, ebeveynleri bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.

Eraslan, “Çocukların hangi sosyal medya hesaplarına erişimi olduğu denetlenmeli ve bu hesapların içerik bakımından nasıl paylaşımlar yaptığı incelenmeli ve buna göre önlemler alınmalıdır” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim