13 üyeden oluşan HSK'nın başkanı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile doğal üyesi Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz haricindeki 11 üyesinin görev süresi 7 Haziran'da sona erecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, birinci sınıf olup birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcılarından 3, birinci sınıf olup birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idari yargı hakim ve savcıları arasından ise 1 üye seçilecek.

Meclis, Yargıtay üyeleri arasından 3, Danıştay üyeleri arasından 1, hakimlik mesleğine alınmasına engel hali olmayan, yükseköğretim kurumlarının hukuk dalında görev yapan öğretim üyeleri ile meslekte fiilen 15 yılını doldurmuş avukatlar arasından 3 üye seçecek. Ancak öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilen üyelerden, en az 1'inin öğretim üyesi ve en az 1'inin de avukat olması zorunlu tutulacak.

CUMHUR İTİFAKININ ADAYI

Öte yandan kulislerde aday olup olmayacağı merakla beklenen isim açıklandı. 

HSK 1. Daire üyesi Dr. Hamit Kocabey Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giderek adaylık başvurusunu yaptı. Uzun yıllar Milliyetçi Hareket Partisi ile Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin avukatlığını yapan avukat Hamit Kocabey, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından takdirle karşılanan isimler arasında yer alıyor.

KOCABEY BAŞVURUSUNU YAPTI

Halen Hakimler ve Savcılar Kurulu 1. Daire üyesi olan ve uzun süredir aday olup olmayacağı merakla beklenen avukat Hamit Kocabey, adaylık başvurusu için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geldi. Genel Evrak Birimi'ne başvuru evraklarını sunan Kocabey, “811346” başvuru numarasıyla resmen HSK üyeliğine aday başvurusunu yaptı.

TBMM tarafından Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) seçilecek 7 üyelik için, şartları taşıyan aday adaylarının 22 Nisan Perşembe gününe kadar TBMM Başkanlığı'na başvuru yapmalarını duyurmuştu.

HSK üyeliği seçimleri, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki 30 gün içinde yapılacak. Seçilen yeni üyeler, 4 yıllığına göreve gelecek

HAMİT KOCABEY KİMDİR?

Hamit Kocabey, 2006 ile 2017 yılları arasında Milliyetçi Hareket Partisi'nin ve Genel Başkan Dr. Devlet Bahçeli'nin avukatlığını yaptı. 2006-2009 arası Milliyetçi Hareket Partisi Ankara İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyeliği, 2009-2012 arası Milliyetçi Hareket Partisi Ankara İl Başkan Yardımcılığı yapan Kocabey, MHP'nin 4 Kasım 2012'de yapılan 10. Olağan Büyük Kongresinde Merkez Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. 21 Mart 2015'de ise 11. Olağan Genel Kurulunda Merkez Yönetim Kurulu üyesi seçilen Kocabey, 2017'deki HSK üye seçimlerinde yaptığı adaylık başvurusu sonrasında TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamanın ardından HSK üyesi oldu.

Editör: TE Bilisim