ABD eski Başkanı Donald Trump’ın onayı ile bir Connecticut şirketi ApiJect’e koronavirüs aşısı için üretilecek şırıngalar için yaklaşık 1,3 milyar dolar verildi. Şirket 650 işçinin çalışacağı bir şırınga fabrikası sözü verdi. Sözleşmenin üzerinden bir yıl geçti ancak ortada ne bir şırınga ne de fabrika var.

HÜKÜMETTEN ALINMASI GEREKEN ONAYLAR ALINMADI

Henüz hiçbir ApiJect şırıngası ülkenin tıbbi tedarik envanterine girmedi, çünkü şirket, iğnelerin koronavirüs aşıları ile çalışması için henüz FDA onaylarından hiçbirine sahip değil. Şırınga üretimi için hükümetten alınması gereken bir dizi onaydan hiçbiri alınmadı.

Şirketin şırıngaları diğerlerinden farklı olarak aşı ile doldurulup teslim edileceğinden FDA’nın , yalnızca cihazın iğne tasarımını değil, aynı zamanda iğnenin belirli koronavirüs aşıları ile kullanımını da onaylaması gerekiyor.

ONAYLARI ALMASI BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMEYECEK

Şirket, ApiJect şırıngasında koronavirüs aşılarının test incelemelerini yürütmek için birkaç aşı ve ilaç şirketi ile birlikte çalıştığını söyledi. Bununla birlikte, aşı üreticilerinden Pfizer'in sözcüsü, ApiJect'in şırıngasının Gıda ve İlaç İdaresi'nden gerekli tüm onayları alsa bile, süreç üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağını söyledi.

FABRİKANIN İNŞAATINA BİLE BAŞLANMADI

ApiJect'in fabrikasının Kuzey Carolina'daki bir sanayi parkında inşa edilmesi gerekiyordu, ancak parkı işleten vakfın sözcüsü Morgan Weston, tesisin inşa edilmediğini belirtti.

ApiJect sözcüsü Steve Hofman ise Kuzey Carolina'daki arazinin inşaat için temizlendiğini öne sürdü.

NE OLMUŞTU?

Başkan Donald Trump, geçtiğimiz mayıs ayında salgınla mücadelede çok ihtiyaç duyulan tıbbi malzemeleri yapmak isteyen ABD şirketlerini finanse etmek için harekete geçmiş, ancak atılan bu adım çok çabuk tökezlemişti.

Eastman Kodak'a bu kapsamda verilmesine karar verilen 765 milyon dolarlık kredi durdurulmuştu.

Pentagon, ApiJect sözleşmesiyle ilgili 2020 yılı sonuna kadar dağıtılmak üzere 100 milyondan fazla şırınganın üretileceğini bildirmişti.

Editör: TE Bilisim