Geçici iş göremezlik yardımı olarak bilinen bu ödemeler, ilgili sebepten dolayı çalışamayan ve maddi açıdan da zarar görmesi muhtemel olan çalışanın yararı için yapılır. İlgili şartlar ise şunlardır:

  • Analık sigortasına sahip olmak
  • Hastalık sigortasına sahip olmak
  • İş kazası ve meslek hastalığı sigortasına sahip olmak

Görüldüğü gibi, bu ödeneği almaya hak kazanmak için sigortalı bir çalışan olmak yeterlidir. Yani sigortalı olarak çalışan herkes, iş sırasında hastalanır ya da kaza geçirirse bu ödeneği alma hakkına sahip olacaktır. Aynı şekilde, doğum yapmış kadın çalışanlar da geçici iş göremezlik durumu kapsamına girer ve işyerinden ödenek almaya hak kazanır. Fakat ödeneği alabilecek olan işçilerden bazı şartları sağlamaları beklenir. Bu şartlar ise şöyledir:

  • Analık sigortasına sahip olarak ödenek almaya hak kazananlar doğumdan önceki 1 yılda en az 90 gün prim ödemesi yapmış olmalıdır.
  • Hastalık sigortasına sahip olarak ödenek almaya hak kazananlar da aynı şekilde 1 yılda en az 90 gün prim ödemesi yapmış olmalıdır. Bununla beraber hastalık durumunun en az 2 gün seyretmiş olması da gerekir.
  • İş kazası ve meslek hastalığı sigortasına sahip olarak ödenek almaya hak kazananlar ise kendi kendilerine (kasten) yaralanmamış olmamalıdır. Fakat sırf ödenek almak için kendi kendini yaraladığı belgelenebilen işçiler de, sonuç itibariyle bir işgücü kaybı söz konusu olduğu için ödenek alabilir. Bu durumda kendini yaralamış olan işçi, hak ettiği ödeneğin sadece yarısını alır.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar Süreyle Ödenir?

Geçici iş göremezlik yardım süresi resmiyet kazanmış olan istirahat süresinin başlangıcından sonuna kadardır. Bu ödeneği alabilmek için gereken şartları sağlayanlar, söz konusu iş göremezlik durumları devam ettiği süre boyunca çalıştıkları işyerinden ödenek alma hakkına sahip olurlar.

2021 Geçici İş Göremezlik Yardımı Ne Kadardır?

Geçici iş göremezlik ödemesi 2021 yılında çalışanın günlük kazanç miktarı üzerinden hesaplanır. Belirleyici olan durum ise iş göremezliğin ne seviyede olduğudur. Örneğin yatarak tedavi görmenin zorunlu olduğu hallerde işçinin günlük kazancının yarısı, ödenek miktarını belirler. Ayakta tedavi görülmesi halinde ise işçinin günlük kazancının çeyreği esas alınır.

İş Göremezlik Ödeneği ATM’den Çekilir Mi?

Geçici iş göremezlik ödeneği şartlarını sağlayan bir kişi bu ödeneği ATM aracılığıyla çekemez. Bu ödemeler PTT üzerinden ulaştırıldığı için ödenekler sadece PTT gişelerinden alınabilir. Ayrıca bunun için, E – Devlet sistemi üzerinde tanımlı olan banka hesabı da kullanılabilir.  

Geçici İş Göremezlik Ödeneği Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bu ödeneğin alınmasını gerektiren durumlarda, ödemelerin yapılıp yapılmadığını internet üzerinden kontrol etmek mümkündür. İş göremezlik ödenek sorgulama işlemleri için ilk olarak www.turkiye.gov.tr web adresine ulaşmak gerekir. Daha sonra hizmetler arasından “4A / 4B İş Göremezlik Ödemesi Görme” seçeneği kullanılarak sorgulama gerçekleştirilir. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi’ne bağlı olarak hizmet veren ALO 170’i arayarak da sorgulama yapılabilir.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği Hangi Durumlarda Ödenmez?

Geçici iş göremezlik yardımının yapılmadığı durumlar sadece sigorta durumuna bağlıdır. Yani bir işçi sigortalı olduğu sürece ilgili yardımı alabilir. Sigortalılık durumunun sona ermesi halinde işçiye yapılan ödenek yardımı kesilir. Bu durum, geçici iş göremezlik ödeneği şartları arasında sigortanın en önemli detay olduğunu gösterir.

Editör: TE Bilisim