Yunus Emre Altuntaş / Özel Haber

Önemli olayların tarihin karanlıklarında yok olup gitmemesi için büyük bir titizlikle hazırlanan yıllık, Türkiye’nin yakın tarihini doğru okuyup doğru yorumlamak isteyenlere de rehberlik ediyor.

Dünyada ve ülkemizde hâlâ etkisini sürdüren salgına rağmen Türkiye Yazarlar Birliği okuyucuya verdiği söze sadık kalarak; 37 yıldır olduğu gibi konusunda uzman bilim adamları, akademisyenler ve  yazarlar tarafından kaleme alınan Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2021’i okuyucuların hizmetine sundu.

Ahmet Fatih Gökdağ’ın editörlüğünde yayınlanan yıllıkta; geride bıraktığımız yıl boyunca Türkiye ve dünyada meydana gelen siyasi, ekonomik, kültürel,  sanatsal ve sosyal olaylar bunların ortaya çıkış sebepleri, toplumsal etkileri ve sonuçları yer alıyor.

TYB adına Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan’ın yayınladığı eserin redaksiyonu Saliha Büşra Konaktaş tarafından yapıldı. Mustafa Ekici’nin yayına hazırlık Tuğba Gönülal’ın ise yapımını üstlendiği yıllığa katkı sağlayan isimler ve konu başlıkları ise şöyle sıralanıyor:

Kültür hayatımız: Yunus Emre Altuntaş; 2020 Yılının Kültür Sanat Olayları, Mahmut Erdemir; 2021 İstiklâl Marşı Yılı Oldu.

Dini Hayatımız: Prof. Dr. Vejdi Bilgin; Salgının Gölgesinde Dinî Hayat. Prof. Dr. Mustafa Kara; Tasavvuf Kültürünün Dünü Bugünü Yarını.

Ekonomi Toplum ve Siyasi Hayat: Prof. Dr. Mustafa Acar; 2020 Yılında Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler. Yunus Şahbaz; 2020’de Türkiye Siyaseti./ CHP’nin Yeni Yönelimi.

İslâm Dünyası: Ahmet Varol; 2020’de İslam Dünyası.

Şiir: Ali K. Metin; 2020 Yılı Şiir Kitapları.

Hikâye: Necip Tosun; 2020'de Öykü.

Roman: Hayrettin Orhanoğlu; Romanın Popülerleşmesi. Ali Bal; 2020 Romanlarına Genel Bir Bakış. İbrahim Ulvi Yavuz; 2020 Yılında Yayınlanan Romanlar.

Dil: İbrahim Demirci; Salgını Saldık Çayıra.

Deneme: Hüseyin Akın; Deneme Yakasında Değişen Bir Şey Yok.

Eleştiri: İdris Ekinci; İki Bin Yirmi’de Eleştiri/ İnceleme/Kuram/Değini.

Musiki: Münir Tireli; 2020 Yılı Öyle Böyle Bitti.

Sinema: Gülcan Tezcan; Sinema 2020 Salgın Sinemanın da Nefesini Kesti.

Televizyon: Ümmühan Atak; 2020’nin Televizyon Yıldızı: Koronavirüs.

 Basın: Taceddin Ural; Yazılısıyla Görseliyle Medya İnternetin Kıskacında “Byte”Nız Yoksa Hükmünüz de Yok.

Dergiler: İbrahim Eryiğit; Yedi İklim, Edebiyat Ortamı, Ay Vakti, Hece Taşları. Mehmet Kahraman;  Heceöykü, Mahalle Mektebi.

Mustafa Uçurum; Karabatak, Ihlamur, Türk Edebiyatı, Şehir ve Kültür, Muhit, Şiar, Asi, Çare, Söğüt, Dil ve Edebiyat, Mahfel, Olağan Hikâye.

Hasan Özlen Aşkar, Dergâh, Hece, Kitap-lık, Varlık Dergisi. Veysel Toker; Post Öykü.

Çocuk Edebiyatı: Doç. Dr. Oğuzhan Yılmaz/ Doç. Dr. Yasin M.Yakar; 2020’de Türkiye’de Çocuk Edebiyatı. Öğr. Gör. Hatice Derya Yılmaz; Mahmut Yakar.

Yayıncılık: Asım Öz; Taçkıran Yılında Yayıncılık. 

Nesillerin Mirası: Mülâkat: Şule Kala; Mehmet Said Hatipoğlu İle Hayatı ve Cumhuriyetle Değişen Din Anlayışımız Üzerine.

Türkiye Yazarlar Birliği Yayınları, Yıllık Dizisinden yayınlanan 536 sayfalık TYB’nin arşivlik çalışması yıllığın sonunda; İbrahim Ulvi Yavuz, “Olaylar ve İnsanlar” başlığı altında yılın önemli olaylarını ve 2020’de vefat eden sanatçı, düşünür, siyaset, bilim adamlarımızın kronolojisini çıkardı.

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2021, kitapçılardaki raflarda yerini aldı. İsteyen eski sayıları ile birlikte TYB’den de temin edebiliyor.

Editör: TE Bilisim