Diğer anlam ise söz konusu barkodun ne olduğunu öğrenmek yönündedir. Öncelikle, kargo barkodu öğrenmek için herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur. Çünkü kargonun alıcısına ait telefon numarası, gönderim yapan kişi tarafından ilgili forma yazıldıktan sonra takip numarasının alıcıya ulaşması gerekir. Yani kendisine bir ürün gönderilen vatandaş, telefonuna SMS olarak gelmesi gereken barkod ile kargo takibinde bulunabilir.

Barkod bilgisine sahip olan alıcı, henüz kargo şirketinden teslim almış olmadığı ürünün nerede olduğunu internet üzerinden görüntüleyebilir. Bunun için ilgili kargo şirketinin web sayfası kullanılır. Örneğin kargonun gönderildiği şirket A şirketi ise, söz konusu ürün için tüm takip ve sorgulama işlemleri A şirketinin web sitesi üzerinden gerçekleştirilir. “Kargo takip”, “Kargo sorgulama”, “Kargom nerede?” gibi çeşitli adlar altında verilebilen sorgulama hizmeti, alıcıya ulaşmış olmayan ürünün durumunu gösterir. Örneğin İstanbul’dan Ankara’ya gönderilen bir ürün şu anda Bursa’da ise sorgulama esnasında bu bilgiye ulaşmak mümkün olur. Ayrıca PTT kargo sorgulama işlemleri, https://gonderitakip.ptt.gov.tr/ linki aracılığıyla yapılır. Kutucuk içerisinde de belirtildiği gibi, açılan ekrana en fazla 5 adet barkod numarası girilebilir. Bu kolaylık, aynı anda birden çok kargosunun durumunu sorgulamak isteyenler için sağlanmıştır.

PTT Kargo Barkod No Nerede Yazar?

PTT barkod numarası, gönderime hazır olarak ambalajlanmış ürünlerin üzerinde yazar. Bazen teknik aksaklıklardan dolayı bu barkod kısa mesaj ile alıcıya bildirilemeyebilir. Bu gibi durumlarda göndericinin paket üzerindeki barkod numarasını alıcıya bildirmesi doğrudur. Çünkü kargo takip numarası öğrenme sadece gönderilen ürününün ambalajına bakmak ile mümkün olur.

PTT Barkod Numarası Kaç Hanelidir?

PTT barkod hane sayısı tam olarak 13’tür. Bundan dolayı PTT’nin kargo sorgulama ekranına girilecek olan barkod numarasının 13 haneye sahip olduğundan emin olmak gerekir. Aksi durumda PTT barkod sorgulama işlemi başarısız olacaktır.

PTT Kargom Nerede?”

Bazı durumlarda vatandaşlar kargolarının barkod numarasını öğrenemeyebilir. Bu durumda kargonun nerede olduğu daha fazla merak edilir. Fakat barkod numarası olmadan kargo sorgulama da mümkündür. PTT aracılığı ile iletilen bir kargoya sahip olanlar, eğer barkod bilgisine sahip değilseler 444 1 788 numarasına ulaşabilirler. Bu telefonu arayarak isim, soy isim ve T.C kimlik numarası gibi istenebilecek bazı bilgileri paylaşarak sorgulama yapılabilir. Ayrıca PTT’nin diğer telefon numaraları, şubeden şubeye göre değişir. Her PTT şubesinin ayrı bir telefona sahip olmasından dolayı, iletişim kurulmak istenen şubenin numarasını dikkatle tespit etmek gerekir.

PTT’ye Nasıl Mail Atılır?

PTT iletişim adresleri, müşterilerin talep ve şikayetlerini dile getirebilmeleri için daima iletişime açıktır. Telefon yolu ile görüşme yapmak yerine mail kanalını kullanmak isteyenler, [email protected] adresini kullanabilir. Fakat genel olarak kurumun telefon çağrılarına daha hızlı dönüş sağladığı bilinir. Yani mail atmak yerine telefon numaralarını kullanmak daha etkili bir iletişim sağlayacaktır.    

PTT Barkod Hatalı Ne Demek?

PTT kargo sorgulama hatası pek çok zaman vatandaşların karşısına çıkabilir. Bunun ilk ve en önemli sebebi barkodun yanlış yazılmış olmasıdır. Fakat barkodun doğru yazılmasına rağmen sistemden hata alınan durumlara rastlamak da mümkündür. Bu durum, PTT’nin web sitesindeki veri yoğunluğundan kaynaklanır. Türkiye çapında pek çok kişinin kargosu PTT aracılığıyla sevk edildiğinden, kurumun kargo sorgulama hizmetine talep yoğundur. Bu gibi durumlarda yapılması gereken tek şey bir süre bekledikten sonra PTT barkod sorgulama işlemi tekrarlamaktır.   

Editör: TE Bilisim