Ehliyet harç parası, yeni ehliyet alınması, kayıp ehliyet ve ehliyet yenileme gibi durumlarda ödenmesi gerekir. Ehliyet harç parası için ödeme 3 aşamada yapılmaktadır. Sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı ehliyet harç ödemeleridir. Ehliyet harç paraları ise ehliyetin sınıfına göre değişmektedir. Yeni ehliyetler için harç miktarları şu şekildedir:

  • Ehliyetin sınıfı A1, A2 ve A ise toplam ehliyet harcı 542 TL’dir.
  • B sınıfı ehliyetler için toplam ehliyet harcı 1080 TL’dir.
  • F ve H sınıfı ehliyetler için toplam ehliyet harcı 542 TL’dir.
  • C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sınıfı ehliyetlerin harcı ise 1638 TL’dir.

Ehliyet Yenileme Harcı Ne Kadardır?

Ehliyet yenilemek için gereken ödeme miktarı ehliyet sınıfı ne olursa olsun aynı miktardadır. Ehliyet ücretlerini yenilemek için gerekli olan ödeme miktarı 240 TL’dir. Kayıp ehliyetlerin harçları ise 270 TL’dir.

Ehliyet Harç Parası Nasıl Ödenir?

Ehliyet harç parası ödemeleri anlaşmalı bankalar üzerinden, internet üzerinden veya vergi dairesine yapılabilmektedir. Ödemelerin nereye yapılabileceği Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Anlaşmalı bankalar üzerinden ehliyet harç parası ödeme yapabilecek kişiler ATM üzerinden ödeme yapamaz. Gerekli olan bankalara giderek görevlilere ödeme yapabilir. Ehliyet harç parası ödemelerinde diğer seçenek ise Vergi Dairesi’nin internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. İnternet sitesine girerek ‘Harç ve Değerli Kağıt Bedeli’ kısmına tıklanması gerekir. Bu seçenek daha sonra ilgili kişileri e- devlet sistemi üzerine yönlendirmektedir. Banka ve ödeme bilgilerinin olduğu detaylı bir bilgi sistemi ilgili kişilerin karşısına çıkacaktır. Gerekli bilgilendirmeye göre ödeme yapılması mümkündür.

Bankadan Ehliyet Harç Parası Nasıl Yatırılır?

Banka ile ehliyet harç parası ödemek isteyen kişilerin izleyebileceği yöntemler vardır. Banka üzerinden harç ödemeleri internet, mobil bankacılık, müşteri hizmetleri ve şubelerden yapılabilmektedir. İnternet bankacılığı üzerinden yapılacak olan ödemelerde kişilerin ilgili bankaların web sitelerine girmesi gerekir. Daha sonra ehliyet harcı için belirtilen adımlar izlenerek ödeme yapılır. Banka üzerinden yapılabilecek diğer harç ödeme şeklini mobil bankacılık oluşturmaktadır. Mobil bankacılık uygulamalarını indirerek ehliyet harcı yapılabilmektedir. Aynı zamanda müşteri hizmetlerini arayarak ehliyet harcı ödemesi yapılmak istendiği söylenebilir.

Ehliyet İçin Randevu Nasıl Alınabilir?

Ehliyet alabilmek için ehliyet harcının yatırılmış tüm belgelerin alınmış olması gerekir. Alınan belgeler arasında ehliyet harcanın yatırılmış olduğunu gösteren ödeme belgesi yer alır. Ehliyet harcının ödenmiş olmasıyla birlikte ilgili kişiler ehliyet randevusu almalıdır. Ehliyet için randevu ise Nüfus Müdürlüklerinden alınabilmektedir. Nüfus Müdürlüğünün web sitesine girerek randevu al sekmesinden kişilerin randevu alması mümkündür.

Ehliyet Yenilemek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ehliyet harcının ödenmesinin ardından ehliyet yenileme işlemleri yapılabilir. Ehliyet yenilemek isteyen kişilerin yanlarında götürmesi gereken evraklar vardır. Ehliyet yenilemek için belgeler şu şekildedir:

  • Kimlik belgesi
  • Sürücü sağlık raporu
  • Sürücü belgesi harç bedeli, vakıf payı
  • Biyometrik fotoğraf
  • Kan grubu yazan belge
  • Adli sicili gösteren belge

Ehliyet Harcı Ne Zaman Yatırılmalıdır?

Ehliyet harcı yatırılması süresi ilgili kişilerin sürücü belgesi için başvuruda bulunmasından önce olmalıdır. Her ehliyet göre harç ücretleri farklılık gösterir. Sürücü belgesi kart ücreti, Polis Yardımlaşma Vakfına ödenen katkı bedelleri olarak ehliyet harçları kademeleri vardır. Bu ücretlerin hepsi sürücü belgesi başvurusu öncesinde ödenmelidir. Herhangi bir belirli süresi yoktur. Bu nedenle kişiler randevu işlemlerinden önce harç ödemelerini tamamlaması gerekir.

Ehliyet harç parası ehliyet sınıflarına göre farklılık göstermektedir. İlgili kişilerin harç paraları için ehliyet sınıflarına göre bir ödemeyi seçtiği yöntemle kısa süre içinde tamamlaması mümkündür.

Editör: TE Bilisim