İşsizlik ödeneği hesaplama, söz konusu ödeneği almaya hak kazanan vatandaşın son 4 aylık kazancına göre yapılır. Bazı şartları sağlamaları karşılığında ödenek alabilecek durumda sayılanlar, asgari ücretin en az yüzde 40’ı, en fazla yüzde 80’i kadar ödenek alabilir. İŞKUR’un resmi internet sitesi üzerinden açıklanan ödenek miktarlarına göre, bir vatandaşın alabileceği ortalama işsizlik ödeneği şu formülle hesaplanır:

  • Son 4 aylık kazancın aritmetik ortalaması çarpı 40 bölü 100

Bu formül, vatandaşların alabilecek olduğu ödeneğin alt sınırını belirler. Ayrıca tüm işsizlik ödeneklerinden belli bir miktar damga vergisi alınır. Örneğin son 4 ay boyunca ortalama 4.000 TL maaş aldıktan sonra usullere uygun olarak işsiz kalan bir vatandaş brüt olarak 1.600 TL işsizlik ödeneği alabilir. Bu miktardaki bir işsizlik ödeneği için alınan damga vergisi ise yaklaşık 12 TL’dir. İşsizlik maaşı hesaplama işlemleri, alınan maaşın miktarına ve İŞKUR’un uygulayacağı kesintiye bağlı olur.

2021 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik ödeneği hesaplama, asgari ücret miktarı esas alınarak yapılır. Bu ödeneği alabilecek olan tüm vatandaşlar için geçerli olan üst sınır net olarak 2.840.28 TL’dir. Son 4 aylık kazanç ortalaması ne olursa olsun, bu miktarın üstünde bir ödenek almak mümkün değildir. Altına inilmesi mümkün olmayan asgari işsizlik ödeneği miktarı ise net olarak 1.420.14 TL’dir. Söz konusu ödenek ancak bu aralıklarda olabilir. Yaklaşık olarak yüzde 40’ı bu aralıklarda olan kazanç ortalamaları, alınabilecek ödenek miktarını belirler.

İşsizlik Maaşı İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

İşsizlik maaşı başvuru gerçekleşmesi ve şartların bulundurulması halinde bağlanır. Haklı sebepler bulunuyor olmamasına rağmen işinden uzaklaştırılan tüm sigortalı vatandaşlar bu başvuruyu gerçekleştirebilir. Fakat bu konuda hizmet akdine dair bazı şartlar mevcuttur. Çünkü şartları belirleyen asıl şey hizmet akdinin feshinden hemen önceki ve hemen sonraki süreçlerdir. İlgili şartlar ise şöyledir:

  • Hizmet akdi feshedildikten hemen sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a başvurma
  • Hizmet akdinin feshedildiği tarihe kadar olan son 3 yıl içinde 600 gün işsizlik sigorta primi ödemiş olma
  • Hizmet akdinin feshedildiği tarihe kadar olan son 120 gün boyunca bir hizmet akdine bağlı bulunma
  • İŞKUR tarafından sunulacak iş önerilerini ya da eğitim programlarını almaya hazır durumda olma

Bu şartlara sahip olan her vatandaş, İŞKUR şubeleri üzerinden ya da kurumun internet sayfasından başvuru yapabilir. İŞKUR işsizlik maaşı başvuru şartları arasında özellikle başvuru sahibinin hala çalışabilir durumda olması ve bizzat başvuru gerçekleştirmesi çok önemlidir. Yani vekaletname yolu ile bir başkası adına işsizlik başvurusunda bulunmak mümkün değildir. İŞKUR tarafından bir iş seçeneği sunulmasına rağmen kişinin bunu reddetmesi ve maaş almaya devam etmek istemesi durumunda ödenek kesilir.

İşsizlik Parası Almak İçin Ne Kadar Çalışmak Gerekir?

İşsizlik ödeneği almak için çalışma süresi sigorta priminin ödendiği süreler üzerinden belirlenir. Bu ödeneği alma hakkına sahip olmak için en az 600 gün boyunca sigorta primi ödemesi yapmış olunmalıdır. Prim ödemesi yapılan süre, alınacak olan ücretin miktarını belirler.

600 Günden Az İşsizlik Maaşı Alınabilir Mi?

İşsizlik ödeneği hesaplama yöntemleri ve bu ödeneğin bağlandığı durumlar bellidir. Bu konuda herhangi bir değişiklik söz konusu olmamakla birlikte, en az 600 günlük prim ödeme süresini tamamlamayanların başvuru yapma hakkı yoktur. Aynı şekilde, usulüne uygun olarak işsiz kalan kişi son 120 gün boyunca hizmet akdine bağlı olmamışsa da başvuru söz konusu değildir. Örneğin sadece 30 gün boyunca çalışan ve haksız sebeplerle işten çıkartılan bir vatandaş, 120 günlük hizmet akdi tabiyeti kuralını sağlamadığı için işsizlik maaşı alamaz

Editör: TE Bilisim