Kentsel dönüşüm yardımı şartları, Türkiye çapındaki yapısal yenileşme faaliyetlerinden etkilenen ve bundan dolayı devletin desteğini alacak olan vatandaşlarda aranır. Fakat şart durumu, kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında bir konut yıkılırken değil yıkılmadan önce önemlidir. Kira yardımı başvurusu için lazım olan kentsel dönüşüm kira yardımı şartları ise şunlardır:

  • İkamet edilen dairenin, riskli alan olarak ilan edilmiş bir bölgede bulunması.
  • Eğer ilgili kurumların bu konuda herhangi bir faaliyeti olmamış ise ilgili apartman için riskli yapı raporu çıkartarak belediyeye bilgi verilmiş olması.
  • Riskli yapı raporu çıkartılıp ilgili kuruma ibraz edilmeden önce söz konusu binanın boşaltılmış olmaması.
  • Kamu bankalarından herhangi birine ait vadesiz banka hesabı kullanılması.

Şartlar arasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, 2015 senesinde yayımlanmış olan Kentsel Dönüşüm Kılavuzu’na uygun olarak binaların rapor ibrazından sonra boşaltılmasıdır. Eğer riskli yapı raporu belediyeye sunulmadan önce bina tahliyesi yapılır ise bu durumda belediyeler sorumluluk kabul etmeyebilir. Ancak bu durum son düzenlemeler ile bertaraf edilmiştir. Yani kira yardımı talebi bu gerekçe ile reddedilen vatandaşların hukuki olarak haklarını aramasının önü açılmıştır. Şartların sağlanıyor olması durumunda ise vatandaşlar kira yardımı talep edebilirler. Ayrıca bu süreçten sonra söz konusu kira yardımı başvurusu için bazı evrakları hazırlamak gerekir.

2021 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kentsel dönüşüm için kira yardımı almak isteyenler, öncelikle kentsel dönüşüm çalışmasının başlamasını beklemelidir. Çünkü henüz yıkım kararı onaylanmamış binaların sakinleri kira yardımı alamayabilir. Yıkım kararı alındıktan ve yaklaşık olarak 60 günlük yıkım süreci başlatıldıktan sonra, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü’ne başvuru için hazırlanması gereken evraklar şöyledir:

  • Yeni kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi
  • Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmış olan dairenin kişiye ait olduğunu belgeleyen tapu ve fotokopisi
  • Ziraat Bankası ya da Halk Bankası üzerine tanımlı olması gereken banka hesabının cüzdan fotokopisi
  • Nüfus kayıt örneği aslı

Bu belgeler, yıkım işlemleri gerçekleşirken ya da gerçekleştikten sonra başvuru yaparken eksiksiz olarak ibraz edilmek zorundadır. Ayrıca ilgili kurumun vereceği bir de form mevcuttur. Bu formu da eksiksiz bir biçimde doldurmak gerekir. Duruma göre ise istenecek belgelerin sayısı ya da türü değişebilir. Kentsel dönüşüm yardım şartları sağlanıyorsa başvuru Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olan Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü’ne yapılabildiği gibi belediyelere de yapılabilir.

2021 Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadardır?

Kentsel dönüşüm kira desteği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği ölçütlere bağlı olan miktarlardadır. Bu yardımı almak için hak kazanan her vatandaşa aynı meblağ ödenmez. 2021 yılında söz konusu yardımın alt limiti 1.430 Türk Lirası olurken üst limiti 2.350 Türk Lirasıdır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı almak için belirtilen şartlara sahip olmak gerekir. Yapılacak olan ödemeler ise elden alınamaz. Başvuru yapılmış olan kuruma sunulan hesap cüzdanı fotokopisindeki IBAN bilgisi kullanılarak ilgili destek meblağı kişinin banka hesabına tanımlanır. Yani ödemeleri düzenli olarak almak için öncelikle kentsel dönüşüm desteği şartları sağlanmalıdır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Zamana Kadar Sürer?

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları sağlandıktan itibaren en az 18 ay boyunca ödeme gerçekleşir. Bu süre en fazla 36 aya kadar ulaşır. Fakat başvuruda bulunan kişinin yardıma ihtiyacının olmadığı herhangi bir şekilde tespit edilirse ödeme yarıda kalır. Hatta faizli olarak tekrar tahsilat yapılabilir. 

 

Editör: TE Bilisim