Pasaport için başvuru yapmak isteyen vatandaşlar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden bu işlemlerini yapabilir. Fakat pasaportun düzenlenmesi ve kişiye bizzat teslim edilebilmesi için daha sonra randevu ile İl – İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gitmek şarttır. Bu durum dolayısıyla pasaport başvurusu online ve yüz yüze olmak üzere iki farklı aşamadan meydana gelir. İlgili kurumun resmi internet sitesine giriş yaptıktan sonra izlenmesi gereken adımlar ise şunlardır:

  • Pasaport için randevu alma seçeneğine tıklayınız.
  • Hazırlatacak olduğunuz pasaportun türünü seçiniz. Buradaki pasaport türlerinden; Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sıradan vatandaşlar için, Hizmet Pasaportu (Gri) devlet tarafından herhangi bir sebeple yurt dışına gönderilen vatandaşlar için, Hususi Pasaport (Yeşil) ise resmî olarak devlet memuru statüsündekiler içindir. Ayrıca seçenekler arasında bulunmayan Diplomatik Pasaport (Siyah) ise bakanlar, valiler, ordu komutanları gibi üst düzey memurlar için hazırlanır.
  • İlgili pasaport türü seçildikten sonra ad, soyad, TC kimlik numarası, doğum tarihi, telefon numarası ve güvenlik kodunu doğru şekilde yazınız.
  • Daha sonra açılan randevu alma ekranı üzerinden il ve ilçe seçiniz.
  • Randevu alma işlemini gerçekleştirdiğiniz Nüfus Müdürlüğü’ndeki işleminizin hangi günde ve saat kaçta gerçekleşeceğini öğreniniz.
  • Randevuya gitmeden önce gerekli evrakları hazırlayınız.
  • Randevuya tam zamanında gidiniz.

Tüm bu adımları gerçekleştirmek için kullanılacak olan link şudur: https://randevu.nvi.gov.tr/ 

2021 Pasaport Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport başvurusu yapmak için gereken belgeler arasında en önemli olanı kimlik kartıdır. Kimlik kartı olmadan randevuya gidenlerin işlemleri gerçekleştirilmez. Bununla birlikte pasaport harç ücretinin yatırıldığına dair makbuz, 2 adet biyometrik fotoğraf ve (18 yaşını doldurmamış olanlar için) muvafakatname ibrazı gerekir.

Henüz 18 yaşına gelmeden pasaport için başvuru gerçekleştirenler, kendilerini kanunen temsil etme statüsüne sahip olan bir kişi ile başvuru yapmak zorundadır. Söz konusu kanuni temsilci, randevu sırasında şahsi kimliğini ibraz etmelidir. Bu durumda gerekli olan muvafakatname ise değişen ücretler karşılığında herhangi bir noterden alınabilir.

2021 Pasaport Ücreti Ne Kadardır?

Pasaport çıkarma ücreti 2021 yılında geçen yıllara göre zamlanmıştır. Ayrıca hazırlanacak olan pasaportun geçerlilik süresi, ödenecek ücretin miktarını etkiler. Güncel olarak tedavüldeki ücretler ise şunlardır:

  • 6 Aylık pasaport: 227.20 TL harç bedeli + 180 TL defter bedeli = 407.20 TL (En düşük pasaport ücreti)
  • 1 Yıllık pasaport: 332.10 TL harç bedeli + 180 TL defter bedeli = 512.10 TL
  • 2 Yıllık pasaport: 542.20 TL harç bedeli + 180 TL defter bedeli = 722.20 TL
  • 3 Yıllık pasaport: 770.20 TL harç bedeli + 180 TL defter bedeli = 950.20 TL
  • 3 + Yıllık pasaport: 1085.45 TL harç bedeli + 180 TL defter bedeli = 1.265.40 TL (En yüksek pasaport ücreti)

Pasaport Harcı Online Ödenir Mi?

Online pasaport ödemesi yapmak İnteraktif Vergi Dairesi sayesinde mümkündür. https://ivd.gib.gov.tr/ bağlantısını açarak “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” bölümünden pasaport ücretleri ödenebilir.

Pasaport Ne Zaman Çıkar?

Pasaport başvurusu yapıldıktan sonra söz konusu belge hazırlanmaya başlar. Yaklaşık olarak 1 hafta içinde hazırlanıp teslimat için PTT’ye teslim edilen pasaportlar, en geç 12 – 14 gün içinde alıcısına ulaşır. Ayrıca pasaport teslimat süresi ilden ile değişim gösterebilen bir detaydır.

Editör: TE Bilisim