E – Devletten askerlik sorgulamak için Milli Savunma Bakanlığı’nın web hizmeti kullanılır. Kendisine ait E – Devlet bilgilerini kullanarak sisteme giriş yapanlar, askerlik hizmetine dair çeşitli sorgulamaları kolaylıkla gerçekleştirebilirler. Örneğin E – Devlet askerlik sorgulama işlemleri kapsamında yapılabilecek olan sorgulamalar şöyledir:

  • Askerlik durum belgesi sorgulama
  • Yedek subay sınıflandırma sonucu sorgulama
  • Er sınıflandırma soncu sorgulama
  • Bedelli sınıflandırma sonucu sorgulama
  • Personel sefer görev emri sorgulama
  • Personel seferberlik – tatbikat sorgulama

E – Devlet Askerlik Durum Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

E – Devletten askerlik durum belgesini sorgulama işlemi için kullanılması gereken bağlantı şudur: https://www.turkiye.gov.tr/askerlik-durum-belgesi-sorgulama

Sisteme giriş yapıldıktan sonra askerlik durum belgesini görüntülemek mümkündür. Söz konusu belgeyi yazdırmadan önce bilgisayara indirmek daha doğrudur. Çünkü doğrudan yazdırılan evraklarda bazı hatalar ortaya çıkabilir. Ayrıca “Askerlik durum belgesi nedir?” sorusunun cevabı ise kısaca şöyledir: Bu belge, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan erkeklerin askerlikle ilişiğinin olup olmadığını gösteren resmî bir evraktır. Üzerinde yer alan bilgiler ise ait olduğu kişinin adı – soyadı, TC kimlik numarası, doğum tarihi ve yeri, ikametgahının bulundu il – ilçe ve anne – baba adından oluşur.

E – Devletten Askerlik Tecil Ettirilir Mi?

İnternetten askerlik tecili için başvuru yapmak mümkündür. Fakat bunun için halihazırda bir tecil durumunun olmaması gerekir. Örneğin öğrencilikten ya da daha başka bir sebepten kaynaklı olarak askerliği tecil edilmiş olanlar, tecil süresi dolana kadar ikinci bir tecil gerçekleştiremez. E – devlet üzerinden askerlik erteleme başvurusu için https://www.turkiye.gov.tr/ msb-asal-askerlik-erteleme-basvurusu bağlantısını kullanmak gerekir. 

E – Devlet Yedek Subay Sınıflandırma Sonucu Sorgulama Nasıl Yapılır?

E – Devlet üzerinden yedek subaylık sorgulama işlemi yapacak olanlar ilk olarak https://www.turkiye.gov.tr/yedek-subay-siniflandirma-sonucu bağlantısı aracılığıyla sisteme giriş yapmalıdır. Sevk dönemi sona ermişse buna dair bir bildirim alınacaktır. Fakat sevk süreci devam ediyorsa yedek subay sınıflandırma sonucuna ulaşılabilir. Ayrıca E – Devlet askerlik sorgulama işlemlerinin pek çoğu belli sürelere tabidir.

E – Devlet Er Sınıflandırma Sonucu Sorgulama Nasıl Yapılır?

İnternetten er sınıflandırma sonucu sorgulama işlemini gerçekleştirmek için E – Devletin şu bağlantısı kullanılır: https://www.turkiye.gov.tr/sevk-edilecek-egitim-merkezi

Bununla beraber E – Devlet, https://www.turkiye.gov.tr/msb-bedelli-siniflandirma-sonucu-sorgulama linki üzerinden bedelli askerlik sorgulama hizmeti de verir. İlgili bağlantılar kullanılarak, rütbe derecesine göre askerlik yerleri sorgulanır. Yani sınıflandırma sorgulama işlemlerinin amacı bedelliler, yedek subaylar ve erler için tamamen aynıdır.

E – Devletten Seferberlik Görevi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Seferberlik ilan edilmesi durumunda, daha önce askerlik görevini yerine getirmiş olan bazı vatandaşlar tekrar askeriyeye çağrılabilir. İlgili sorgulamanın yapılabilmesi için öncelikle ülkenin seferberlik ilan etmiş olması şarttır. Fakat bazı durumlarda da vatandaşların tekrar askeriyeye çağrılmaları mümkün olduğundan, sefer görev emri sorgulama işlemi için şu bağlantı paylaşılmıştır: https://www.turkiye.gov.tr/personel-sefer-gorev-emri-sorgulama bağlantısı ile zaman zaman.

Ayrıca herhangi bir seferberlik tatbikatına katılım yükümlülüğünü sorgulamak için ise https://www.turkiye.gov.tr/personel-seferberlik-tatbikat-sorgulama bağlantısı kullanılır.

E – Devlet Üzerinden Askerlik Yoklama Nasıl Yapılır?

İnternetten askerlik yoklaması yapmak için kullanılması gereken bağlantı şudur: https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-asal-yoklama-basvurusu

İlgili bağlantıya tıklayarak 14 soruyu cevaplamak gerekir. Bu sorular, E – Devlet askerlik sorgulama işlemini gerçekleştiren vatandaşın sağlık, eğitim, meslek durumuna, yabancı dil bilgisine ve iletişim adreslerine yönelik sorulardır. Yoklama sürecinin takibini sağlamak için ise https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-askerlik-yoklamasi-surec-takibi bağlantısını kullanmak gerekir.

 

Editör: TE Bilisim