Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Dr. Nasr el-Hariri, dost ve kardeş ülkeler ile Uluslararası Koalisyon Güçleri içindeki ülkelere, terör örgütü PKK/PYD’nin kontrolü altındaki Fırat Nehri’nin doğusunda bulunan bölgelerde işlediği ihlallere ilişkin bir mektup gönderdi.

Hariri, terör örgütü PYD’nin kontrolü altındaki bölgelerde sivilleri hedef aldığına işaret ettiği mektubunda, örgütün Suriye halkının taleplerine karşı Esed rejiminin uyguladığı şiddet yöntemlerini uyguladığını kaydetti.

Mektubunda, PKK/PYD’nin uyguladığı zorbalıkların örgüt tarafından kullanılan demokratik söylemleri yalanladığına vurgu yapan Hariri, “PYD tarafından Kürt Ulusal Meclisi (ENKS) üyeleri ile Kürt aktivist ve gazetecilere yönelik uygulanan sindirme politikası, bu örgütün terör yöntemlerini açıkça ortaya koyuyor” cümlelerine yer verdi. Hariri, mektubunu şu ifadelerle sürdürdü;

“Terör örgütü PKK/PYD, tıpkı Esed rejimi gibi halkın taleplerine karşı ağır silahlar, baskınlar, korkutma ve tutuklama gibi yöntemler uygulamaktadır. Örgüt, en başından beri muhalif aktivist ve gazetecilere karşı keyfi alıkoyma ve işkence silahını kullanmaktadır. Bu konuda DEAŞ terör örgütünü geçen PKK/PYD’ye ait hapishanelere uluslararası kurumlar girememekte ve örgüt tarafından alıkonulan sivillerin serbest bırakılmasına yönelik çabalar sonuçsuz kalmaktadır.”

Mektubunun devamında örgütün kontrolü altındaki bölgelerde uyguladığı eğitim sistemine de değinen Hariri, şunları kaydetti;

“PYD’nin emrivaki yönetimi tarafından uygulanan eğitim, Suriye’nin birliğini tehdit eden ırkçı bir eğitimdir. Bu durum bir çok ebeveyni çocuklarını alarak ülkeyi terk etmeye itmiştir. Ebeveynlerin ırkçı eğitime karşı çocuklarını okuldan almak zorunda kalması gelecek nesiller için endişe kaynağı olmuştur.”

SMDK Başkanı, PYD unsurların kontrolleri altındaki bölgelerdeki sivillere ait gayrimenkullere el koyduğunu ve bunun bölge halkının yaşam şartlarını daha da kötüleştirdiğini belirttiği mektubunda, “Örgüt, bu yöntemleri insanları fakirleştirerek silah altına alınmayı kabul ettirmek ya da tehcir etmek için kullanıyor” ifadelerini kullandı.

Mektubunda, dost ülkeler ve Uluslararası Koalisyon’dan terör örgütü PKK/PYD’ye sağlanan silahları geri alma çağrısı yapan Hariri, PYD tarafından alıkonulan sivillerin serbest bırakılması için örgüte baskı uygulanmasını talep etti.

Hariri, mektubunda ayrıca, örgüt kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivillerin güvenliğinin sağlanması ve mültecilerin bölgeye güvenli bir şekilde geri dönmesi için gereken şartların oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

Mektubunun sonunda, örgütün Suriye halkına ait petrol kaynaklarına el koyduğunu ve bu kaynakların yeniden halkın istifadesine açılması gerektiğini belirten Hariri, Suriye’de gerçek bir yönetim için uluslararası toplumun SMDK’ya destek vermesini ve 2254 sayılı uluslararası karar çerçevesindeki siyasi çözüm sürecini ileri taşıması için gerekli adımları atmasını istedi. 

Editör: TE Bilisim