Geçtiğimiz mart ayında  Avrupa Parlamentosu,  AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex dışındaki bütün AB kurum ve kuruluşlarının 2019 yılı bütçe uygulamalarının 22 "evet", 3 "hayır" ve 5 "çekimser" oyla reddedildiği bildirilmişti. 27 ülkeden oluşan AB'nin dış sınırlarını denetleyen Frontex, Ege Denizi'nde Yunanistan Sahil Güvenliği ile göçmenlere karşı vahşice davranmış, göçmenleri ölüme terk etmişti.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Özlem Demirel'in soruşturma talep ettiği  Frontex, bir türlü düzlüğe çıkamıyor. 

TÜRK MİLLETVEKİLİ SORUŞTURMA TALEP ETTİ

Türkiye'nin ölüme terk ettiği gerekçesiyle Frontex'e soruşturma talebinin ardından Frontex İcra Direktörü Fabrice Leggeri, Avrupa Komisyonu'na "Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası misyonlarına Frontex katılımı" başlıklı bir mektup gönderdi. Frontex'in sözde başarılarını anlatan mektupta, yaptırımların kaldırılması talep ediliyor. 

"AHLAKİ BİR BAŞARIZLIK"

Frontex ve Leggeri, silah endüstrisiyle yapılan sözde geri itme, dolandırıcılık, zorbalık ve gizli toplantılarla suçlanıyor. Frontex,  Yunanistan'la birlikte Ege Denizi'nde insan hakları ihlallerinin gizli tutulduğu yönündeki suçlamalar nedeniyle son aylarda yoğun baskı ve incelemeye maruz kaldı. Frontex şimdilerde Avrupa parlamentosu tarafından bir dizi yaptırımla karşı karşıya. 

 Avrupa Parlamentosu Milletvekili Özlem Demirel, daha fazla gemiyi açık denizlerden uzaklaştırmanın Avrupa Birliği için "ahlaki bir başarısızlık" olduğunu söyledi.

YUNANİSTAN SESSİZ

Frontex, Yunanistan Sahil Güvenlik Güçleri ile birlikte Ege'deki göçmenleri ölüme terk etmişti. Frontex, Avrupa Parlamentosu tarafından yaptırıma çarpıtılırken, suç ortağı Yunanistan'dan ise herhangi bir açıklama henüz yapılmadı. 

FRONTEX BİNLERCE GÖÇMENİ ÖLÜME TERK ETTİ

Almanya'nın Der Spiegel dergisinin araştırmasında da Yunan sınır muhafızlarının, göçmenleri Yunanistan'a ulaşmamaları için açık denize geri ittikleri ve Frontex'in de uluslararası hukuka aykırı bu operasyonlarda yer aldığı ifade edilmişti.

Frontex tarafından kullanılan bir uçağın mültecileri durdurduğu, uçaktaki kamera görüntülerinin Varşova'daki Frontex Genel Merkezine canlı olarak aktarıldığı ancak Frontex’in söz konusu bölgeye mültecilerin kurtarılması için yardım göndermediği belirtilmişti. Frontex'in yardıma gitmediği botlarda yüzlerce göçmen Ege Denizinde can vermişti. 

Editör: TE Bilisim