Ceyhun Aşirov-Özel haber

Bölge kaynakları, her iki tarafın da hafif silahların yanı sıra top ve havan mermileri kullanıldığını bildiriyor. Kırgızistan bölgeye ek askeri güç sevk etti. Şimdiye kadar yaşanan çatışmada 30 bine yakın Kırgızistan vatandaşı sınırdan göç etmiş durumda.

İki taraftan net açıklamalar olmasa da, şimdiye kadar 35 kişinin hayatını kaybettiği,150’ye yakın insanında yaralandığı biliniyor. Çatışmaların başlamasından sonra iki ülke ateşkes ve askerlerin geri çekilmesi üzerine uzlaşsa da çatışmalar saatler sonra tekrar başlıyor.

Çatışmanın yaşandığı Kırgızistan’ın Batken valisi, iki tarafın da gözetim kamerasını kaldırma konusunda uzlaştığını fakat Tacikistan’ın sonradan buna karşı çıktığını açıkladı.

DÜNYADAN “ATEŞKES” ÇAĞRISI

Kazak Cumhurbaşkanı Gasim-Jomart Togayev, anlaşmazlığın barışçıl yoldan çözülmesini umduğunu belirterek sorunu çözmek için arabuluculuk teklifinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharovna da, Tacikistan- Kırgızistan sınırında yaşananlardan derin endişe duyduklarını savunarak, “Rusya’nın çatışmanın durması için siyasi ve diplomatik bir çözümü desteklemeye hazırdır’’ açıklamasını yaptı. Avrupa Birliği’nin Dış Politikası ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Peter Stano, ise her Kırgızistan ve Tacikistan’ı ateşkese uymaya davet etti. Tacikistan- Kırgızistan sınırındaki bölgede uzun zamandır “dondurulmuş problem” olarak nitelendirilen kargaşa sık sık yaşanıyor ve uzun zamandır çözülemiyor.

Bazı kaynaklar çatışmanın bilerek çıkartıldığını, Çin ve Rusya’nın “barış Gücü’’ adı altında bölgeye askeri konuşlandırmak istediklerini öne sürüyor.

Editör: TE Bilisim