İnternetten trafik cezası sorgulama işlemi yapmak mümkündür. Bunun için E Devlet sisteminin “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” adındaki hizmet sayfası kullanılır. Sisteme giriş yapıp “Sorgula” butonuna basmak, ilgili işlemi gerçekleştirmeye yetecektir. Bununla birlikte tüzel kişi olarak trafik cezası sorgulanmak istenirse, açılmış olan ekranın solunda yer alan “Tüzel Kişi Hizmeti” butonuna tıklamak gerekir. Çünkü gerçek kişiler adına yazılan trafik cezaları ile tüzel kişiler adına yazılan trafik cezaları aynı yerde görünmez. Bunları görüntüleyebilmek için birbirinden farklı olan E Devlet hizmetleri kullanılır. Ayrıca E Devlet trafik cezası sorgulama işlemi, son 1 yıllık süreçte yazılmış olan cezaların görüntülenebilmesini sağlayacaktır. Yani 1 yıldan daha eski olan ceza bildirimlerine bu ekran üzerinden ulaşmak mümkün değildir. Sorgulama ekranın ulaşmak için ise tıklanması gereken link şöyledir:

·        https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama

“Trafik Cezasını İnternetten Nasıl Öderim?”

İnternet üzerinden trafik cezası ödeme işlemi de E Devlet hizmetleri kapsamındadır. Fakat sorgulama ve borç ödeme işlemleri birbiri ile karıştırılmaması gereken şeylerdir. Plakaya yazılan trafik cezasını ödemek için İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) kullanılır. Bunun için ise öncelikle https://ivd.gib.gov.tr/ bağlantısını kullanarak sisteme giriş yapmak gerekir. Daha sonra anasayfa ekranında görünecek olan “Hızlı Ödeme” başlığının altından “Motorlu Taşıt Vergisi ve Trafik Para Cezası Ödeme” seçeneğine tıklamak gerekir. Bu ekran üzerinden, aracın plaka bilgisini ve kendi TC kimlik numarasını yazarak ödeme yapmanız mümkündür.

“Trafik Cezasının Ödendiğini Nasıl Öğrenebilirim?”

Trafik cezasının ödenip ödenmediğini öğrenmek, daha doğrusu ödenen trafik cezasının sistemde görünüp görünmediği öğrenmek için E Devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. Ayrıca ödenmiş olan trafik cezaları kısa süre içinde sistemden kalkar. Yani bir trafik cezası ödenmiş olmasına rağmen sistemde aktif görünüyor ise bile mutlaka en kısa sürede sistem üzerinden kaldırılacaktır. Trafik cezası usulüne uygun olarak ödendikten sonra bu konuda hiçbir endişe duymaya gerek yoktur. Ödenmiş olmasına rağmen E Devlet trafik cezası sorgulama işleminde görünen cezalar ise en fazla 3 iş günü içinde silinecektir.

Trafik Cezalarında Yapılandırma Var Mı?

Yapılandırmalar, belirli tarihler arasında internet üzerinden gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte trafik cezası yapılandırma kapsamında olabilen cezalardandır. Vergi yapılandırma sürecinde, diğer bazı vergiler gibi trafik cezasını yapılandırmak da mümkündür.

Trafik Cezası 15 Gün İçinde Ödenirse Ne Kadar İndirim Olur?

Trafik cezasını erken ödeme durumunda yani ceza yazıldıktan sonra 15 gün geçmeden ödeme yapılması durumunda, tam % 25’lik indirim uygulanır. Bunun için İnteraktif Vergi Dairesi’nin “Beyanla Trafik Para Cezası Ödeme” adlı hizmeti kullanılmalıdır. İlgili bağlantı ise şöyledir:

·        https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-beyanla-trafik-para-cezasi-odeme

Kiralık Araçların Trafik Cezasını Kim Öder?

Kiralık araçlar, sahiplerinde değil de kiralandıkları kişilerin kullanımındayken cezaya maruz kalır ise bu cezaları kiracı öder. Fakat bu konuda önemli bir detay vardır; kiracının araç cezasından sorumlu olabilmesi için mal sahibiyle arasında bir evrak düzenlenmiş olmalıdır. Yani kiracının ilgili aracı kiraladığı belgelenebilir değilse, kiralık aracın trafik cezası araç sahibi tarafından ödenmek durumundadır.

Birilerine ödünç olarak verilen arabanın trafik cezasını ödeme yükümlülüğü ise resmî olarak araç sahibine aittir. Bu sebeplerden dolayı, aracı bir başkasına emanet ederken ya da kiralık olarak birilerine teslim ederken çok dikkatli olunması gerekir. Ayrıca herhangi birine ödünç verilen şahsi aracın cezaları, E Devlet trafik cezası sorgulama ekranından görüntülenebilir.  

 

Editör: TE Bilisim