Gökhan Yılmaz / Özel Haber

İsrail’de hükümet senaryoları kafa akrıştırıcı bir hale büründü. 5’inci kez seçime gitmek istemeyen siyasiler arasındaki temaslar arttı. Mevcut Başbakan Binyamin Netanyahu, kendisine verilen süre içerisinde hükümet kuramadı.

Hükümet kurma görevini iade etmeye hazırlanan Netanyahu, aşırı sağcı Yamina lideri Naftali Bennett’e destek vermeye hazırlanıyor.

‘BENİ YARGILAMAYIN’

Alınan bilgilere göre Netanyahu, Bennett’en Adalet Bakanalığı’nın yanı sıra yolsuzluk dosyalarına karşı yasal koruma talep etti. Netanyahu ayrıca rotasyon talep ederek başbakanlık koltuğuna yeniden oturmak istediğini de belirtti.

Adalet Bakanlığı’nı kontrol eden Netanyahu, kendisini rüşvet ve dolandırıcılık ile yargılamak isteyen Avichai Mandelblit’in yerine yeni bir başsavcı atama imkanına erişecek.

Böylece yargıyı etkileyecek hakkındaki dosyaları düşürmeyi başaracak. Hem Likud hem de Yamina, iki lider arasında “böyle bir konunun görüşülmediğini” belirterek iddiaları yalanladı.

SAĞCILARDAN ABBAS’A ONAY

Öte yandan aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi de Birleşik Arap Listesi’nin (RAM) destek vereceği bir hükümete sıcak baktığını duyurdu.

Parti tarafından yapılan açıklamada, “İsrail’in bir Yahudi devleti olarak varlığını inkar eden terör destekçilerine güvenme konusunda Dini Siyonizmin pozisyonunda bir değişiklik olmayacak” ifadeleri ise dikkat çekti. RAM lideri Mansur Abbas da diğer yandan Siyonist lobilere sıcak mesajlar vermeyi sürdürüyor.

SANDIKTAN KAOS ÇIKMIŞTI

23 Mart’ta yapılan erken genel seçimde Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi 120 sandalyeli Meclise 30 milletvekili göndererek seçimi önde tamamladı.

Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi 17, Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden Şas Partisi 9, Mavi-Beyaz 8, Naftali Bennett liderliğindeki Yamina ile İsrail Evimiz, İşçi Partisi ve Birleşik Tevrat Partisi yedişer milletvekili çıkardı.

İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden 3 partinin oluşturduğu Ortak Arap Listesi Bloku, Gideon Saar liderliğindeki Yeni Umut, Meretz ve aşırı sağ görüşleriyle öne çıkan Dini Siyonizm Partisi altışar milletvekiliyle Meclise girdi. İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden diğer oluşum Birleşik Arap Listesi (Ra’am) de 4 milletvekili çıkarmayı başardı.

Editör: TE Bilisim