Sigorta provizyon belgesi alma işlemleri için E Devlet kanalını kullanmak gerekir. Sistem üzerinde “SPAS Müstehaklık Sorgulama ( Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi)” adı ile verilen bu hizmet sayesinde provizyon belgesinin çıktısını almak mümkündür. Söz konusu belge, bir vatandaşın kim aracılığıyla hangi güvence kapsamında olduğunu gösterir. Aynı zamanda kişinin sağlık hizmetlerini sigortası kapsamında almaya hakkı olup olmadığı için bir delil niteliği taşır. Bir kişinin güvencesinden faydalanılıyor ise bu duruma dair bilgiye SGK provizyon sorgulama ekranında rastlamak mümkündür. Bu belgeyi sorgulamak ve çıktısını almak için kullanılması gereken bağlantı ise şöyledir:

  • https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama
  • E Devlet üzerinden yapılan sorgulama sonucunda açılacak olan ekranda kişinin adı, soyadı, doğum tarihi, TC kimlik numarası, sigorta tescil kapsamı, genel sağlık sigortası kapsamı görünecektir. Ayrıca Sigortasından faydalanılan kişinin TC kimlik numarası da bu ekranda yer alır.

Müstahaklık Belgesi Nasıl Yazdırılır?

Müstahalık belgesine sistem üzerinden ulaştıktan sonra dosyayı PDF olarak bilgisayara indirmek ve daha sonra yazdırmak mümkündür. Yani SGK provizyon belgesinin başka herhangi bir kurumdan alınmasına gerek yoktur. Yazıcılı bir bilgisayar üzerinden müstahaklık belgesi alma işlemi gerçekleştirilebilir.

Müstahaklık Belgesi Ne İşe Yarar? 

Müstahaklık belgesi olarak da adlandırılabilen SGK provizyonu, adından da anlaşılabileceği üzere müstahaklık yani hak ediş durumunu belgeler. Hak edilişi söz konusu olan ise sigorta yani sağlık hizmetleridir. Bu belge sayesinde vatandaşların kim aracılığıyla sigortalı sayıldığı saptanır. Eğer kişi bu belge üzerinde “müstahak” olarak belirtiliyorsa annesinin, babasının ya da eşinin sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanmaya “müstahak”tır; yani buna hakkı vardır.

“Sigortalı Olduğumu Nasıl Öğrenebilirim?”

Herhangi bir sigorta kapsamında olup olmadığını merak edenler SGK provizyon sorgulama ekranını kullanarak bu bilgiye ulaşabilir. Ayrıca sigortalılık süreci kapsamında gerçekleştirilmiş prim ödemelerinin ne kadar ya da kaç gün olduğunu sorgulamak da mümkündür. Bunun için E Devlet sistemi üzerinden sigorta hizmet dökümüne ulaşmak gerekir. 4 A, 4 B ya da 4 C kapsamında yapılan ödemelere ve sigortalılık durumuna dair pek çok detaya bu sorgulamalar ile ulaşmak mümkündür. 

“Provizyon Verilmemiştir” Ne Demek?

SGK provizyonunun verilmemesi, kişinin herhangi bir güvence kapsamında sağlık hizmeti almaya hakkının bulunmaması anlamına gelir. Yani bu kişinin, sigortasından faydalandığı herhangi bir şahıs mevcut değildir. Bununla birlikte kendisine ait bir sigortası de yoktur. 

“Müstahaktır Provizyon Alabilir” Ne Demek?

E Devlet sistemi üzerinden provizyon belgesi sorgulandığı zaman, “Durum” ibaresinin karşısında bu ifade yazıyor ise kişinin sigorta kapsamında olduğu anlaşılır. Bu kişi, sigortasından faydalandığı yakını dolayısıyla genel sağlık sigortasına sahip demektir.

E Devletten Sigortaya Nasıl Bakılır?

İnternetten sigorta sorgulama işlemi için E Devletin çeşitli hizmetleri kullanılabilir. 4 A kapsamında olan vatandaşlar https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu bağlantısını kullanabilir. Ayrıca 4 B kapsamındaki vatandaşlar kendi adlarına sigorta sorgulama yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi bağlantısını kullanmalılardır. 4 C yani Emekli Sandığı kapsamında yer alan vatandaşların sigorta durumlarını sorgulamak için kullanmaları gereken bağlantı ise şöyledir: https://www.turkiye.gov.tr/4c-istege-bagli-odeme-dokumu

Sorgulama ekranlarında görünecek olan “Durum” bilgisi “Aktif” halde ise sorgulamayı gerçekleştirmiş olan vatandaşın sigortası devam ediyor demektir. Yani “Sigortam aktif mi değil mi?” sorusunu soranlar bu adımları uygulayarak soruları için cevap bulabilirler.

Ayrıca SGK provizyon sorgulama işlemleri ile prim ödenen gün sayısı, işe giriş ve çıkış tarihleri gibi bilgilere ulaşmak mümkün olmaz. Bu bilgilere ulaşmak isteyenler söz konusu hizmet dökümlerine göz atmalıdır

Editör: TE Bilisim