Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya'da, hükümetin vergi reformu tasarısına karşı başlayan protesto gösterileri başkent Bogota'nın yanı sıra Medellin ve Cali kentleri ile birlikte çok sayıda şehire sıçradı. Ülkenin farklı noktalarında tansiyon yükselirken, polisin şiddetin dozunu kaçırdığı anlara ait görüntüler de ajanslar tarafından tüm dünyaya servis edilmeye başlandı.

Gösterilerde bugüne kadar toplam 24 kişi öldü, 900'den fazla kişi yaralandı. Kolombiya Ombudsman Ofisi, protestoların başlangıcından bu yana ülke genelinde 89 kayıp vakası ihbarı aldıklarını açıkladı.

GÖSTERİLERE NEDEN OLAN VERGİ REFORMU

Kolombiya'da vatandaşların sokaklara dökülmesine yol açan vergi reformuyla maaşlardaki vergi eşiğinin düşürülmesi, dolayısıyla gayrisafi yurt içi hasıladan (GSYİH) daha fazla vergi toplanması amaçlanıyor.

Vergi reformu ayrıca ülkede şahıslara yönelik mevcut vergi imtiyazlarının birçoğunu ortadan kaldırmayı, işletmelere uygulanan vergilerin yanı sıra birçok üründe katma değer vergisini (KDV) artırmayı hedefliyor.

Kolombiya  Devlet Başkanı Ivan Duque hükümeti, reformun, ülkenin mali durumu istikrara kavuşturmak için hayati öneme sahip olduğunu iddia ediyor.

HEDEF 10 YILDA 6,3 MİLYAR DOLAR

Kolombiya hükümeti reformla gelecek 10 yılda ülke için fazladan 6,3 milyar dolar gelir etmeyi istiyor.

Reformdan aylık geliri yaklaşık 660 dolar ve daha yüksek olan Kolombiyalıların etkileneceği ifade ediliyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri içinde en düşük vergi gelirine sahip ülkelerden biri olan Kolombiya, 2020'de Kovid-19 salgının etkisiyle yarım yüzyıldaki en kötü ekonomik durgunlukla karşı karşıya kaldı, ülkede GSYİ yüzde 6,8 düştü.

Protestocular, gelir vergisinin artırılması dahil vergi reformunun, Kovid-19 salgını sırasında vatandaşı daha da yoksullaştıracağını savunuyor.

PANDEMİ İLE ÇOK SAYIDA SEKTÖR DURMA NOKTASINDA

Kolombiya'da Kovid-19 salgını, 2020'de iş gücünün yüzde 67'sini etkiledi, inşaat, ulaşım ve turizm gibi birçok sektör durma noktasına geldi.

2020'de 50,4 milyon nüfuslu Kolombiya'da en az 1 milyon 450 bin kişi yoksullaştı, ülkede yoksulluk yüzde 3 arttı ve 2019'da yoksulluğun giderilmesi yönünde elde edilen kazanımlar büyük ölçüde tersine döndü.

Dünya Bankası verilerine göre, Güney Amerika ülkesinde 2020'de kişi başına düşen GSYİH 5 bin 389 dolar oldu.

Editör: TE Bilisim