Müslümanları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilen ve "ayrılıkçı" olarak bilinen Cumhuriyet Değerlerine Saygıyı Güçlendiren Prensipler adlı yasa tasarısı, senatoda görüşülürken özellikle başörtüsü hedef alındı.

BAŞÖRTÜSÜNE HER ALANDA YASAK

Senatoda tasarıya, okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin, 18 yaşından küçük kız çocuklarının kamuya açık alanlarda, resmi spor müsabakalarında kadınların başörtüsü takmalarını, havuzlarda tesettür mayosu giyilmesini yasaklayan maddeler eklendi. Başörtülü Fransa vatandaşları, tesettürlerin yasalarla hedef alınmasına karşın sosyal medya üzerinden "başörtüme dokunma" hareketi başlattı. Ülkede ve yurt dışında yankı bulan hareketin öncülerinden Duygu Akın, ülkesindeki İslamofobik tutumları ve yasaları değerlendirdi.

"BAŞÖRTÜSÜ HEP GÜNDEMDE"

Strazburg kentinde yaşayan 25 yaşındaki Duygu Akın, finans alanında yüksek lisans yapan ve iş hayatına katılmaya hazırlanan Fransız vatandaşı başörtülü Müslüman bir kadın olduğunu dile getirdi. Akın, Fransa`da başörtüsünün sürekli bir tartışma konusu olduğunu ve tekrar tekrar gündeme getirildiğini anlattı.

İngiliz bir sosyal medya fenomeninin, Fransa`daki yasaya, elinin üzerine İngilizce "hands off my hijab" (başörtümden elinizi çekin) yazıp fotoğrafını paylaşarak tepki vermesinin ardından Fransa`da yaşayan başörtülü Müslüman kadınlar olarak harekete geçmeye karar verdiklerini aktaran Akın, etiketi Fransızcaya çevirdiklerini ifade etti.

"ŞAŞKINLIKLA İZLİYORUZ"

Akın, konuşmasında "Biz de elimize #pastoucheamonhijab" (başörtüme dokunma) yazarak sosyal medyada yayımladık. Mesajlarımızı görenlerin desteğiyle hareket büyüdü, basına yayıldı" sözlerine yer verdi. Akın, inisiyatifin önce ulusal sonra da uluslararası nitelik kazandığını söyledi. Hem yurt içinde hem de yurt dışında çok güzel tepkiler aldıklarını dile getiren Akın, "Yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) salgını döneminde bile Fransa`da başörtüsünün gündem konusu olmasını, tartışılmasını şaşkınlıkla izleyen gazeteciler var" dedi.

"KAMUDAKİ YASAK ÖZELE DE YANSIYOR"

Akın, Fransa`da başörtülü olarak öncelikle eğitim alanında zorluk yaşadıklarını kaydederken, lisede devlet okullarında başörtüsü takmanın da yasak olduğunu belirtti. Fransa'da başörtüsüne karşı kötü algılar oluşturulduğuna dikkat çeken Akın, yasağın sadece kamuda olmasına rağmen özel şirketlerin de başörtülü kadınları işe almadığının altını çizdi. Fransız medyasında başörtülü kadınlar hakkında sürekli ciddi iddialarda bulunulduğunu aktaran Duygu Akın, buna rağmen başörtülü kadınlara söz hakkı verilmediğini vurguladı.

"ÖZGÜRLÜKLERİMİZİ TALEP EDİYORUZ"

Akın, "Arkadaşlarımla beraber kendi söz hakkımızı kendimiz arıyoruz, kendimiz alıyoruz." dedi. Fransa`nın temelinde herkesin özgür göründüğünü ama dini pratikleri uygulamaya gelince bu haklarının elinde alındığına dikkati çeken Akın, "Fransa`da dini seçmek, uygulamak temel bir özgürlük ve hakkımız. Bu yasaklar tamamen özgürlüklerimize karşıt yasaklar. Biz bugün, Fransa vatandaşı başörtülü kadınlar olarak aslında haklarımız olan özgürlüklerimizi talep ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim