Kovid-19 pandemisinde aşı adaletsizliğiyle sınıfta kalan dünyanın gelişmiş ülkelerine inat Türkiye “adalet” ve “paylaşma” çağrısını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan “ Yerli aşı sadece ülkemiz için değil, aşıyı tüm dünyayla paylaşacağız” mesajını verdi. Bugün Avrupa’da başta Almanya olmak üzere aşı üreten birçok Batılı ülke sıkı sıkıya ellerinde tuttukları telif haklarıyla daha fazla kâr elde etmenin hesabını yapıyor.

Afrika gibi mahrumiyetin olduğu kıtalara patent haklarını ileri sürerek aşıdan muaf tutulan bölgelerde insanlık her geçen gün ölüyor. Böyle bir ortamda aşıda adaletsizlik çıkmazına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli aşı hakkında, “Biz bunları da sadece ülkemizde kullanmak değil, tüm dünyada nereden bir talep varsa hepsiyle de paylaşmaya hazır olduğumuzu söylemiş olduk.” dedi.

“KİMSEYE VERMEYİZ ANLAYIŞI YANLIŞ”

Batı’nın patent dayatmalarına ilişkin soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlim tüm insanlığın ortak malıdır. İlimde kıskançlık olmaz. Bu konuda da hele hele insanlığın sağlığıyla alakalı böyle bir konuda ‘Bunu biz öğrettik, dolayısıyla kimseye vermeyiz.’ gibi bir mantık, anlayış yanlış bir yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.

Mısır ile yeniden normalleşme sürecini de değerlendiren Erdoğan, “Bir düşman kardeşler olarak değil dost olarak Mısır halkıyla olan tarihten gelen bu birliğimizi yeniden kazanmak, yeniden devam ettirmenin gayreti içindeyiz. Daha önce de söylediğim gibi Mısır halkını zorla Yunan halkıyla birlikte görmek bizi üzer. Onlarla dayanışma içerisinde olduğunu görmek bizi üzer” ifadelerini kullandı.

MÜLKIYET HAKKI ZORBALIĞI

Aşılara yönelik “fikri mülkiyet hakkının kaldırılması” tartışması sürüyor. Batı aşıların insanlığa ulaşmasının önüne geçmek için diretiyor. Son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel, “ koronavirüs aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarının kaldırılması” teklifine karşı olduklarını dile getirdi.

Yeni anayasada hazırlıklar bitiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin ise zaman zaman MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmeler yaptıklarını anımsatarak, “Şu anda onlar belli bir noktaya geldiler ve bu hazırlıklarını da bize aktardılar, gönderdiler. Bizim hazırlığımız da şu anda bitti, bitmek üzere. Daha sonra da bunlar üzerinde bir ortak çalışmayı yapacağız. Bununla da kalmayıp muhalefete de takdim edeceğiz. Bununla da kalmayacağız, daha sonra sivil toplum örgütleriyle de yine bu yaptığımız hazırlıkları inşallah paylaşmak suretiyle, yani milletin genelinin kabul edebileceği bir yeni anayasayı inşallah çıkartalım istiyoruz” dedi.

Muhalefete anayasa çağrısı

Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, yeni anayasa konusunda muhalefete seslendi. Bozdağ, “Her partinin, yeni anayasa teklifi taslağı hazırlayıp kamuoyuna açıklaması son derece önemlidir.” dedi.

Editör: TE Bilisim