Kadir gecesi ibadeti nasıl, ne zaman yapılır 2021? Kadir gecesinde kaç rekat namaz kılınır? Sorularını kadir gecesini ihya etmek isteyen vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Ramazan Ayı'nda ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyen Müslümanlar, Kadir Gecesi'nin ne zaman olacağını ve Kadir Gecesi'nde yapılacak ibadetleri merak ediyor. Kadir Gecesi'ni ihya edebilmek için teravih namazları kılınıyor. Peki, Kadir gecesi ibadeti nasıl, ne zaman yapılır 2021? Kadir gecesinde kaç rekat namaz kılınır? İşte detaylar…

KADİR GECESİ İBADETİ NASIL, NE ZAMAN YAPILIR 2021?

Dua hususunda da Hazret-i Aişe der ki: Resulü Ekrem’e: Ya Resulallah, Kadir Gecesine tesadüf edersem nasıl dua edeyim? diye sordum. O da, Allahümme inneke afüvvün tühibbül afve fa’fü anni. (Allah’ım sen affedersin ve affetmeyi seversin. Benim günahlarımı da bağışla), diye dua et! buyurdu.

Kadir gecesini, Müslümanlar namaz kılmak, Kur’an okuma Allah'a dua etmek, günahlarından tövbe ve istiğfar etmek suretiyle tes’id derler. Hazret-i Aişe’den rivayet olunduğuna göre Peygamberimiz Ramazan gecelerini bu nevi ibadetlerle ihya ederdi (Buhari). Namaz huşusunda üzerinde namaz borcu olan kimsenin hiç olmazsa beş vakit kaza namazı kılması, nafile namaz kılmaktan daha faziletlidir.

KADİR GECESİNDE KAÇ REKAT NAMAZ KILINIR?

Kadir gecesi namazı için Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı resmi bir bilgi yer bulunmuyor. Hz. Muhammed (sav)'in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, Kadir Gecesi'nde kılınabilecek namazlar arasında yer alıyor.

Tesbih Namazı, pek çok kandil gecesinde olduğu gibi, Kadir Gecesi kılınabilecek namazlardan biridir. Tesbih Namazı dört rekattır. Bu gecede kılınacak namaz 4 rekat veya 12 rekat şeklinde idrak edilebilir:

  • 1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi
  • 2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi
  • 3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi
  • 4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi

Kadir namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa 'Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd' denir.

Bundan sonra 100 defa İnşirah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.

KADİR GECESİ OKUNACAK DUALAR NELER? İŞTE KADİR GECESİNDE YAPILACAK İBADETLER...

KADİR GECESİ İBADETLERİ NELERDİR?

Mübarek geceyi ibadet ederek geçirmek isteyenler Kadir Gecesi'nde bunları yapabilirler;

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.
Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).
* Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
* Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

KADİR GECESİ DUASI

Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri’nin “Dualar ve Zikirler” adlı kitabında ki “Senenin Belirli Zamanlarında Okunacak Dualar” bölümü başlığı altında yer alan “Berat Duası” kısmı…
Evvelâ iki rekat namaz, her rekatta Fâtiha’dan sonra yedi kere İhlâs-ı şerîf okunacak, selâmdan sonra yetmiş kere istiğfar edilecektir.

Sonra yine iki rekat namaz, her rekatta Fâtiha’dan sonra üç kere İhlâs, selâmdan sonra şu duâ okunacak:

“Dâimâ ayakta ve uyanık olan zâtı tesbih ederim. Dâimâ vâr olan zâtı tesbih ederim. Hiçbir zaman gâfil olmayıp dâimâ muhafaza eden zâtı tesbih ederim. Cömert olup cimrilik yapmayan zâtı tesbih ederim. Cezâlandırmada acele etmeyip merhametle muâmele eden zâtı tesbih ederim. Allah’ı tesbih ederim, hamd Allah’a mahsustur, Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah en büyüktür. Güç ve kuvvet ancak yüce ve azamet sahibi Allah’ın tevfîki iledir. Sen’i tesbih ederim ey Alîm, Sen’i tesbih ederim ey Azîm! Benim pek büyük olan günahlarımı mağfiret eyle!”

Editör: TE Bilisim