Gökhan Yılmaz / Özel Haber

Almanya’nın Hamburg şehrinde kendi imkanları ile bir yardım hareketi başlatan Lütfü Şimşek ve arkadaşları, bugüne kadar Uganda’nın Mbale şehrinde 130 yetimin bakımını üstlendi. 3 arkadaş bölgeye, içinde çiftliği olan bir de külliye yapmaya hazırlanıyor. Şimşek, hedeflerini; ‘Hz. Peygamber, Hz. Bilal’i Kabe’nin zirvesine çıkardı. Biz de Bilal’in torunlarını insanlığın zirvesine çıkarmak istiyoruz” sözleriyle açıkladı.

Paylaşmak. İnfak etmek veya veren el ile ihtiyaç sahibi arasında köprü olmak. Bir Ramazan ayını daha hayırlısıyla idrak ettik. Türkiye, Ramazan ayında daha da yaygınlaşan yardımlaşma duygusu ile dünyanın dört bir yanına ulaştı. Gurbette yaşayan vatandaşlarımız da bu iyilik halkasına dahil olarak milyonlarca ihtiyaç sahibine bir lokma da olsa götürmenin mutluluğunu yaşıyor.

Uganda’da temiz suya ulaşım çok büyük problem. Şimşek ve arkadaşları su kuyuları açarak bölge insanını temiz suya ulaştırıyor.

İhtiyaç sahiplerine umut oldu

Yemen, Somali, Kenya, Filistin, Suriye. Haritada yerini göstermekte zorlandığımız ülkelerde sadece fotoğraflardan aşina olduğumuz ve hemen her fotoğrafta yaşadığı onca sıkıntıya rağmen alabildiğinde gülen çocuklar. Kızılay, İHH, İDDEF ve daha adını buraya sığdıramayacağımız onlarca kuruluş bu Ramazan’da da milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaştı. Fakat biz bugün, başkanı, sekreteri, maaşlı elemanı olmayan bir organizasyonu tanıyacağız.  

Bir mesajla başladı

Öyle allı güllü bir ismi yok. “Lütfü Şimşek-Osman Demir-Mustafa Sarıoğlu” Organizasyonu. İsimden de anlaşılacağı üzere 3 arkadaş, aç doyurmayı, yetime el uzatmayı dert edinmiş. Bu 3 isimden Lütfü Şimşek’le konuştuk. Anlatmaya Hz. Ömer’in (r.a) halifeliği döneminde yaşanan kısa bir hikâye ile başladı. Ebu Zer’in hiç tanımadığı birine “Dünyada kefil olacak kimse kalmadı” demesinler diye kefil olduğunu belirten Şimşek, kendi hikayelerinin de böyle başladığını belirtti. Osman Demir’e, geçen yıl Uganda’dan “50 yetim çocuğun aç” olduğunu belirten bir mesaj geldiğini belirten Şimşek, Demir’in ertesi gün ihtiyacı giderecek kadar para gönderdiğini, Uganda’dan ise aynı akşam yetimlerin iftar resimlerinin geldiğini söyledi.  

130 yetimin ihtiyaçları gideriliyor

Yaptıkları istişareler sonucu bölgeye düzenli yardım yapmaya karar veren Şimşek-Demir ikilisine sonradan Sarıoğlu dahil oluyor ve bu üçlü bugün 130 yetimin ihtiyacını düzenli olarak karşılıyor. Geniş çaplı bir organizasyon kurmadıklarını sadece Whatsapp paylaşımları üzerinden yakın çevreden topladıkları paralarla yardım yaptıklarını belirten Lütfü Şimşek, bugün Avrupa’nın birçok ülkesinden ve Türkiye’den çok fazla yardım geldiğini ve bu yardımların bekletilmeden tespit edilen ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını aktardı.

Doğrudan yardım daha ucuz

Bazı yardım kuruluşlarının hayırseverlerin iyi niyetlerini suiistimal ettiklerini belirten Şimşek, “Birçok kuruluş, insanların hayrını terör örgütlerine aktardı. İyi niyetler suiistimal edildi. Diğer yandan bazı dernekler de gıda paketi, iftar paketi, su kuyusu paketi adı altında oldukça yüksek paralar talep ediyor. Fakat işin detayını öğrendiğimde özellikle Afrika’da bu tarz yardımların oldukça düşük maliyete yapıldığını gördüm” dedi. İstenen büyük paraların hayır yapmak isteyenleri ürküttüğünü belirten Şimşek, kendilerine çalışma alanı olarak Uganda’yı tercih ettiklerini söyledi.

Daha önce kimse gitmedi

Yardım ulaştırdıkları bölgeye daha önce hiçbir yardım kuruluşunun gitmediğine vurgu yapan Şimşek, “Önceliğimiz o bölgedeki köyleri temiz suya kavuşturmak. Çünkü insanların erken ölmelerinin em önemli sebeplerinden bir suların pis oluşu ve bu pis sular yüzünden ortaya çıkan hastalıklar. Bir diğer önceliğimiz yetim çocuklar. Burada külliye şeklinde bir kompleks yapmak istiyoruz” dedi. İçinde okul, medrese, oyun alanı, yatakhane, yemekhane olan bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Lütfü Şimşek, bunun için 9 bin metrekarelik bir alan belirlediklerini inşaata başlamak için de hazırlıkların devam ettiğini sözlerine ekledi.

Türkiye’den Avrupa’dan giden yardımlar Uganda’nın … bölgesindeki yetimlere ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Hayırseverler PKK saldırılarında şehit edilen Yasin Börü ve Eren Bülbül’ü de unutmadıkların gösteriyor.

Tarım öğretmek istiyoruz

Önümüzdeki Kurban Bayramı öncesi nasipse temel atacaklarını belirten Şimşek, projeye çocukların süt ve et ihtiyaçlarının da karşılanacağı bir de çiftliğin dahil olacağını söyledi. Bölgede tarım yapılabilecek arazileri de tespit çalışmalarının sürdüğünü anlatan Şimşek şunları söyledi: “Tarımı geliştirmek, kendi ihtiyaçlarını giderecek kadar üretimi öğretmek istiyoruz. Sürekli yardım alarak bir ömür geçmeyeceğini anlatarak kendi kendilerine yetecek hale getirmek gibi bir hedefimiz de var.”

Yerel kuruluş yönlendiriyor

Uganda’daki Mbale şehrinde Lame and Orphan Organization’un yönlendirmeleri ile hareket ettiklerini belirten Şimşek, toplanan yardımların hızla bölgeye ulaştırıldığını söyledi. Yerel yardım kuruluşunun çok hızlı bir organizasyon kabiliyetine sahip olduğunu belirten Şimşek, şu ifadeleri kullandı: “Ekip ihtiyaçları anında tespit edip bildiriyor, gelen yardımları da hızlıca ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Bunu da fotoğraf ve videolarla sürekli olarak rapor ediyorlar, bilgilendiriyorlar. Onların bu hızlı çalışması ve azmi bizim de şevkimizi arttırıyor”

Yerel yardım kuruluşu Lame and Orphan Organization, bölgeye ulaştıdığı yardımları fotoğraf ve videolarla belgeleyip rapor ediyor.

‘Batı tarumar ediyor biz imar ediyoruz’

30 yıla yakındır Almanya’da yaşadığını ve geniş bir çevresi olduğunu belirten Lütfü Şimşek, organizasyonun her aşamasında arkadaşları ile istişare ettiklerini ve bu istişarenin Rahmet-i İlahiye’yi celp ettiğini belitti.   “Lütfü Şimşek yaptıkları organizasyon için şu ifadeleri kullandı: Uganda’daki derneğimizin çalışmaları çok yönlü. Onlar bizimle biz de kendi arkadaşlarımızla istişare ediyoruz. En uygun ve acil olana karar veriyoruz. İstişarede rahmet var ve biz bu organizasyonda bunun bereketini görüyoruz. Gayemiz Allah’ın rızasını kazanmak. Bizler bu Kapitalist dünya düzeninde kapitalist düşünmemeliyiz. Bizler Ensar ve Muhacir kardeşliğini model almalıyız. O düşünce ve anlayışla hareket etmeliyiz. Biz Müslümanlar dünyayı Ensar ve Muhacir gibi anlamak ve algılamalıyız. Bizim savaşımız burada başlıyor. Afrika’yı sömürüp birbirine katan Batı’ya karşı biz de buraları imar etmek için yola çıktık. Evet küçük bir yerden başladık, gücümüz bu kadarına yetiyor. Biz bu vesile ile ulaşabildiğimiz siyahi kardeşlerimizin ruhlarına ve bedenlerine vurulmuş prangaları kırmak istiyoruz. Hz. Peygamber’in (asm) Hz. Bilal’i Kabe’nin zirvesine çıkardığı gibi biz de Bilal’in torunlarını insanlığın zirvesine taşımak istiyoruz. Eksikliklerimiz, kusurlarımız olabilir. İnşallah, halis niyetimize karşılık Rabbimizin ihsanıyla başaracağımıza inanıyorum”

Editör: TE Bilisim