2018 seçimlerinde CHP’den Milletvekili olarak mecliste kendine yer bulan Ünal Çeviköz, sıcak gündemlerin en tepki çeken isimleri arasında.

Yaptığı açıklamalarla tepkilerin odağına kolayca yerleşebilen Çeviköz’ün bu açıdan sicili bayağı kabarık. Karabağ savaşı, S-400 meselesi, ABD- Türkiye ilişkileri, Türkiye’nin Suriye’deki adımları ve son olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “ Ümmet bizden liderlik bekliyor” açıklaması…

Tüm bu konularda ve daha pek çoğunda Türkiye’nin yanında değil de Türkiye’nin karşısında açıklamalar yaparak deyim yerindeyse “Dış mihraklara gerek yok zaten Çeviköz var” dedirtti.

BIDEN’A SELAM!

CHP’nin milli konularda bile muhalif seslerinden olan Çeviköz, Trump’tan sonra ABD Başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden’a ilk seçildiği zamanlarda Türkiye için demokrasi talebinde bulunmuştu.

“Hükümet karşıtlığı” bahanesi ile Biden’dan beklentiye girdiğini itiraf eden Çeviköz şu ifadeleri kullanmıştı:

“Biden yönetiminden ilk beklentimizin şu olacağını düşünüyorum: Hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, yargı sisteminin siyasetten arındırılmasına, güçler ayrılığına, demokratik reformlara, medya, ifade, toplanma özgürlüğü gibi tüm temel hak ve özgürlüklere çok güçlü bir vurgu yapması.”

Biden yönetiminin Türkiye'ye bu ilkeleri hayata geçirmek için çağrı yapması gerektiğini söyleyen Çeviköz, ABD ile ilişkilerin geliştirileceğini söylemişti.

S-400'E DE KARŞI

Çeviköz ayrıca “S-400'lerden vazgeçmeliyiz” açıklamalarıyla da gündeme gelmiş, yine tepkilerin odağı haline gelmişti.

Katıldığı bir panelde ABD-Türkiye ilişkilerine dair yaptığı skandal değerlendirmelerle Çeviköz, S-400’lerin aktif edilmemesiyle F-35 programına geri dönüşün olabileceğini söylemişti. Eğer iktidara gelirlerse S-400’lerin aktif hale getirilmemesini gündemlerine kesinlikle alacaklarını söyleyerek Biden yönetimine açık davetiye göndermişti.

LİBYA-SURİYE ÜZERİNDEN TÜRKİYE KARŞITLIĞI

CHP’li Çeviköz’ün açıklamaları bununla sınırlı değil. Aynı panelde ifadelerine Türkiye’nin Suriye ve Libya politikalarına karşı çıkarak devam etmişti.

Türkiye'nin Libya meselesinde BM’nin Libya’ya silah ambargosunu deldiği iddiasını ortaya atarak Türkiye’nin BM kararına karşı çıktını öne sürmüştü. Bu iddiası ile Çeviköz, Türkiye’nin uluslararası camiada yalnız kaldığını dile getirmişti.

“LİBYA’DA SINIRI AŞTI”

Çeviköz bununla yetinmeyip Libya konusunda Türkiye’nin başarısından rahatsız olmuş ve Türkiye'nin Libya ile askeri mutabakata varması konusunda “Türkiye, Libya’da çizgiyi aştı.” demişti.

Euronews için kaleme aldığı yazıda Çeviköz, Doğu Akdeniz’de Türkiye-Libya Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması'na da işaret ederek şu ifadeleri kullanmıştı: “Bu mutabakat zaptını, Güvenlik ve Askeri İşbirliği konusunda Libya ile varılan bir başka mutabakat zaptıyla birleştirmek ise çizgiyi aşmak oldu.”

“TÜRKİYE, SURİYEDEN ÇEKİLSİN” SÖYLEMİ

Suriye konusunda ise Çeviköz, ortaya birden fazla iddia atarak, Türkiye’ye yönelik asılsız iddialarda bulunanların tutunacağı dalı olmuştu.

Türkiye’nin Suriye Milli Ordusu’nu eğitmesini hazmedemeyen CHP’li Çeviköz, Türkiye’yi emperyal bir güç olarak nitelendiren açıklamalar yaparak, Türkiye sınırlarındaki terör ve işgal planlarını görmezden gelmişti. Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi gerektiğini ifade eden Çeviköz, Suriye güvenlik güçlerinin ülkelerinde güvenlik ve istikrarı sağlaması halinde Türk askerlerinin de çekilmesi gerektiğini belirtmişti.

TSK’YA AĞIR İTHAM!

SMO’nun eğitimi konusunda ise “TSK Suriye'de çocuklara eğitim veriyor” açıklamalarıyla da kahraman Türk ordusuna tepki çeken ithamlarda bulunmuştu. SMO saflarında savaşanların bir bölümünün çocuk yaşta olduğunu söyleyen Çeviköz, "SMO milislerinin yüzde 7,85'i 18-20 yaş arasında. Sadece yüzde 3,66'sı iki ve daha az yıldır SMO saflarında savaşıyor. Bu SMO savaşçılarının en az yüzde 4'ünün 18 yaşından küçükken Suriye iç savaşında savaşmaya başladığını ortaya koyuyor" ifadeleriyle asılsız iddialar ortaya atmıştı.

KARABAĞ İFTİRASI

Uzun yıllar Ermeni işgali altında olan Dağlık Karabağ konusunda da birkaç sözü var CHP’li Çeviköz’ün. Ermeni ağzıyla konuşan Çeviköz, bu kez Türkiye’nin aşırıcı grupları Karabağ’a götürdüğü iftirasında bulunarak uluslararası camiada Türkiye’nin hedef konuma düşmesi çabasına girmişti. Çeviköz açıklamasında "Maalesef gelen haberlerde, Türkiye'den Azerbaycan'a silah yardımı yapıldığı ve söylentilere göre cihatçı grupların da Azerbaycan'a gönderildiği ifade ediliyor." ifadelerini kullanmıştı. Çeviköz çok geçmeden sözlerinin çarpıtıldığını söyleyerek kendi ifadelerini yalanlamıştı.

ÜMMET” KELİMESİNDEN RAHATSIZ OLDU

Son olarak CHP’li Çeviköz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Siyonist İsrail’in işgal ettiği topraklarda estirdiği terör rüzgarına karşı harekete geçilme çağrısından rahatsız oldu.

Bakan Çavuşoğlu, tüm dünya İsrail’in Filistin’e yönelik terör saldırılarına karşı sessiz kalırken “Ümmet bizden liderlik bekliyor.” ifadelerini kullanmış, sadece açıklama ve saldırıları kınayan bildirilerle bir yere varılamayacağını hatırlatmıştı.

Bu açıklama ise Çeviköz’ü rahatsız etmişti. Çeviköz ise yaptığı açıklamalarla yine tartışmalara neden olmayı başardı.

“Ümmet” kelimesinden rahatsız olan Çeviköz şu açıklamalarda bulundu:

Ümmet meselesine gelince… Türkiye Cumhuriyeti, laik bir devlettir. Türkiye, dış politikada millet ve milli politika güder. Onun için bu tür ifadeler de Türkiye hakkındaki algıyı yanlış yorumlamaya yol açacaktır. Türkiye’nin elbette Filistin konusunda çok kuvvetli bir şekilde bir girişim yapması gerekir. Bunu da uluslararası örgütler üzerinden örneğin İİT, Arap Ligi, BM nezdinde yapması gerekir.

Editör: TE Bilisim