Muhammed Şimşek / Özel Haber

AP’nin İspanyol parlamenteri Nacho Sanchez Amor tarafından kaleme alınan rapor ve buna bağlı karar tasarısı, 480 Evet, 64 Hayır ve 150 kararsız oranıyla, büyük bir oy farkıyla kabul edildi. Tavsiye karar tasarısına dönüşen raporda, Türkiye’ye temel haklar, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları konularında sert eleştiriler yöneltildi. Raporda “hukukun üstünlüğü ve temel haklar, kurumsal reformlarda geriye gidiş ile özellikle AB üyelerine karşı izlenen dış politika” nedeniyle ilişkilerin gerilediği savunuldu.

DOĞU AKDENİZ HAZIMSIZLIĞI

Doğu Akdeniz’deki durumun Türkiye-AB ilişkilerini tarihin en düşük seviyesine getirdiği belirtilen raporda, diyaloğun yeniden tesis edilmesi ve mevcut sorunların temelinde yatan sebeplerin çözülmesi için tarafların ilişkileri derinlemesine değerlendirmesi gerektiği kaydedildi. AP milletvekilleri, Türkiye’nin “iç, dış ve kurumsal politikalarında değişim olmaması halinde” AB Komisyonunun Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya almayı tavsiye etmesini istedi.

İmamoğlu’na tebrik ziyareti
Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Nacho Sanchez Amor, Ekim 2019’da yapılan atamayla Türkiye Daimi Raportörü olmuştu. Sanchez, 20 Ocak 2020 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye ( İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tebrik ziyaretinde bulundu. İmamoğlu, AP’nin sosyal demokrat üyelerinden Amor’u, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte Saraçhane’deki makam odasında ağırladı. Amor’a ziyaretinden dolayı teşekkür eden İmamoğlu, “Umuyorum Türkiye–AB ilişkilerine çok daha olgun ve çok daha faydalı ve karşılıklı birbirini anlayabilen içerikte yerel yönetimlerin sürece katkısının en üst seviyede olduğu dönemi yaşatabiliriz” demişti.

AT GÖZLÜĞÜNÜ ÇIKARTIN

Olur olmaz her meselede parmak sallayan raporla hızını alamayan AP’li vekiller Türkiye’ye sözde “Ermeni soykırımını” da tanıma çağrısı yaptı. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun 2019-2020 Türkiye Raporu hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Raporun tek taraflı ve nesnellikten uzak olan söz konusu tavsiye kararının kabul edilmesi mümkün olmadığı vurgulanan açıklamada, “İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, yönetim yapımıza ve siyasi partilere ilişkin gerçek dışı iddialar içeren, ülkemizin etkin, çözüm odaklı, insani ve girişimci dış politikasını tehdit olarak gören, Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında tamamen haksız, yanlı Yunan ve Rum tezlerini yansıtan ve 1915 olaylarına ilişkin tek taraflı tutarsız Ermeni anlatılarına dayanan önyargılı bu yazımı reddediyoruz” denildi.

Demirtaş ve Kavala’ya açık destek
24 Ocak 2020’de Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Amor, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Raportör Amor, burada Demirtaş ile Osman Kavala sorusuna “Demirtaş’ı hapishanede ziyaret eden tek yabancı siyasetçiyim. Osman Kavala ile ilgili AİHM kararının uygulanması da Türkiye-AB ilişkilerini normalleştirmek adına önemli. Her ikisinin de özgürlüklerine kavuşmasını önemsiyorum. Demirtaş ve Kavala davaları Türkiye’nin önünde duran çok önemli fırsatlar. Bunlarla ilgili verilecek olan kararlar, Türkiye’nin AİHM kararlarına ve AB değerlerine bağlılığını göstermiş olacak” açıklamalarını yapmıştı.

GEZİ’YE ARKA ÇIKMIŞTI

Bugüne kadar Türkiye’de terör estiren isimlerle sıkı ilişkileri dikkat çeken AP’nin İspanyol parlamenteri Nacho Sanchez Amor, 24 Aralık 2019 tarihinde cezaevinde ziyaret ettiği Selahattin Demirtaş’ın sağlığından endişe duyduğunu söylemişti. Amor, “Gezi bir protestoydu. Genel bir demokrasi talebi protestosuydu. Bunu bir darbe ile kıyaslamak? İşte bunlar yüzünden Türk yetkililerin yasalarında yaptıkları dekoratif değişiklikler Avrupa’da bir işe yaramıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim