Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda arasında SİHA anlaşması imzalandı. Anlaşmaların imzalanmasının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Türkiye, tarihinde ilk kez, NATO ve AB üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecektir.” dedi.

“ÜLKEMİZİ DEVLER LİGİNE TAŞIDIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Polonya ile 10 milyar dolarlık ticaret anlaşmasını hedefliyoruz. 6,5 milyar dolarlık ticaret hacmimizi 10 milyar dolara ulaşturna gayretini gösterdik. Hedefimize emin adımlarla ilerilyoruz” dedi. Yerli ve milli hamlelerin başarısına dikkati çeken Erdoğan “Savunma sanayiinde son 19 yılda attığımız adımlarla sadece yılların ihmallerini gidermekle kalmadık, aynı zamanda bu alanda ülkemizi devler ligine taşıdık” mesajını verdi.

SİHA’LAR AVRUPA SEMALARINDA

Toplantıda konuşan Polonya Cumhurbaşkanı Duda ise “Ticari işbirliğimizin bizi, hedeflediğimiz 10 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştıracağından eminim. Türk pilotları gökyüzümüzü koruduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ettim. NATO çerçevesinde, iki ülkeye ülke içinden ve dışından gelebilecek tehditleri önleyebileceğimize inanıyorum. Türkiye dünyanın bu bölgesinde bizim en sağlam müttefikimizdir” ifadelerini kullandı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “İyi haberler yakında geliyor... Beklemede kalın” diyerek Bayraktar TB2’nin fotoğrafını paylaşmıştı. Daha sonra Polonya, Türkiye’den onlarca SİHA satın aldığını açıkladı.

MACARİSTAN DA SIRADA

Türkiye daha önce, Katar, Ukrayna ve Azerbaycan’a Bayraktar TB2 ihraç etmişti. Bayraktar TB2’lerin Libya, Suriye, Irak ve Dağlık Karabağ’da oyun değiştirici bir rol üslenmesi, dünyanın gözünün bu SİHA’lara çevrilmesine neden oldu. Türkiye’nin millî imkânlarla ürettiği Silahlı İnsansız Hava Araçlarına (SİHA) dünya çapında ilgi giderek artıyor. Avrupa’dan, Körfez’e, Asya’dan Afrika’ya kadar birçok ülke, Türk SİHA’larını yakından takip ediyor. Baykar Savunma tarafından geliştirilen Bayraktar TB2 Libya, Katar, Ukrayna ve Azerbaycan tarafından aktif olarak kullanılırken; Macaristan, Bulgaristan, Sırbistan, Fas, Malezya, Kazakistan ve Pakistan ise bu sistemlere yoğun bir ilgi gösteriyor. Macaristan Savunma Bakanlığı heyeti de Macar Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına binaen Türk SİHA’larını test etmek için bir ziyaret düzenleyecek.

SİHA’lar kendini ispatladı
Savunma uzmanlarına göre, millî SİHA’lara birçok ülkenin ilgi göstermesinin nedenlerinin başında fiyat, maliyet, etkinlik ve performans ile sahadaki başarısı yer alıyor. Uzmanlar, Karabağ, Libya ve Suriye gibi çatışma sahalarında kendini kanıtlayan yerli sistemlerin, asimetrik unsurlara karşı mücadelede ABD SİHA’larına göre daha başarılı olduğu ve daha ucuza yapabilme kabiliyetinde olduğunu vurguluyor.

-Türkiye ile Polonya ticaretinde hedef; 10 milyar dolar

Editör: TE Bilisim