ALES güncel puan hesaplama nasıl yapılır? ALES puan hesaplama 2021? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Covid-19 tedbirleri altında yapılan ALES bu yıl belirtilen tarihte gerçekleşmiş ÖSYM tarafından gün içerisinde sınav sonuçları açıklanmıştı. Resmi sonuçların açıklanması veya öncesi puanlarını hesaplamak isteyen kişiler sistemle ilgili detayları araştırmayı sürdürüyor. Peki, ALES güncel puan hesaplama nasıl yapılır? ALES puan hesaplama 2021? İşte tüm detaylar haberimizde…

ALES GÜNCEL PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.

Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

ALES PUAN HESAPLAMA 2021?

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

  • ALES : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı
  • AP : Adayın ağırlıklı puanı
  • X : Ağırlıklı puanların ortalaması
  • S : Ağırlıklı puanların standart sapması
  • B : Ağırlıklı puanların en büyüğü
Editör: TE Bilisim