Sümeyye Aksu / Özel Haber

Kovid-19 aşılarıyla ilgili çıkan olumsuz haberler, özellikle de sosyal medyada yayılan dedikodular yüzünden çoğu kişi aşı olmaktan korkuyor ve kaçıyor. Aşı hakkı olmasına rağmen yaptırmayıp virüse yakalanan ve yoğun bakımda tedaviye alınan bazen de sonuç olarak hayatını kaybeden çok kişi var. Bu tarz haberlerin insanları aşı karşıtı olmaya ittiğine dikkati çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin aşı efsaneleri hakkında uyarılarda bulundu.

Kovid-19 aşısı olduktan sonra bazıları kalp krizi geçirdiğini, bazıları ise aşının alerji yaptığını söylüyor. Kimileri tansiyon değerlerinin bozulduğunu, kimileri de Kovid-19 pozitif olduğunu iddia ediyor” diyen Doç. Dr. Keskin, özellikle sosyal medyada yayılan bu haberlerin doğruyu yansıtmadığını belirtti.

Aşılar virüsü taklit ettiği için vücuda enjekte edildiğinde virüsün semptomlarına benzer bazı semptomların ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Keskin, “Kovid-19 aşıları baş ağrısı, kas ağrısı, miyalji dediğimiz göğüs ağrısı yapabilir. Kas ağrıları her zaman için bir hastalık belirtisi olmak zorunda değil. Bu aslında vücudumuzun aşıya verdiği cevapla ilgili bir durum. Aşıdan sonra göğüs bölgesindeki kas ağrılarını kalp kriziyle ilişkilendirmek çok yanlış” diye konuştu.

ŞEHİR EFSANELERİ

Aşının kalp sağlığına bir zararı olmadığını söyleyen Doç. Dr. Keskin, “Muayeneye gelen bir hastam aşı öncesinde de şikayetleri olduğu halde polikliniğe başvurmayı aşı sonrasına bırakmış. Önceye dayanan bir kalp damar hastalığı var ve anjiyo olacak. Ama bu, çevresindekiler tarafından ‘Aşı oldu, kalp krizi geçirdi, anjiyo oldu’ diye algılanıyor, öyle de yayılıyor. Biz bu şehir efsaneleri ile her gün mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“HİPERTANSİYON VE ŞEKER HASTALIĞI YAPMIYOR”

Doç. Dr. Keskin, “Aşıdan sonra tansiyon ya da şeker hastası olmazsınız. Kalp krizi gibi bir risk de yok denecek kadar az. Alerjik tepki olabilir ama bu tolere edilebilecek düzeyde olur ki biz alerjisi olan hastaları, aşılarını Aile Sağlığı Merkezleri’nde değil, önlem olarak hastanelerde yaptırmaya yönlendiriyoruz. Dolayısıyla aşıya dair bir iddia duyduğunuzda mutlaka araştırın” dedi.

HER SÖYLENTİYE İNANMAYIN

Kişi test yaptırmak yerine aşı yaptırdığını söyleyen Doç. Dr. Keskin “Aşı hakkı olduğu halde yaptırmayan kişi Kovid-19 semptomlarıyla hastaneye geliyor ama test yaptırmak yerine aşı yaptırıyor. Sonrasında durumu ağırlaşıp hastaneye yatıyor. Keskin, “Tetkikleri normal çıkıyor ama komşusu diyor ki ‘Aşı oldu, kalp krizi geçirdi, acile götürdüler’ Bu da böyle kulaktan kulağa yayılıyor. Her gün bu tür olaylarla karşılaşıyoruz. Olayın iç yüzünü pek az insan biliyor ama efsanesi her yerde dolaşıyor. Her duyduğunuza inanmayın, araştırın, teyit edin” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim