Meclis’e sunulan torba teklif ile birçok kurumun vergi cezalarının yeniden yapılandırılmasının önü açılıyor. İlgili yasa teklifinin bu hafta Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi ve genel kurulda yasalaşması bekleniyor. Yeni vergi affının son 20 yıl içindeki onuncu vergi affı olacağı ifade ediliyor. Peki, Vergi affından nasıl yararlanılacak? Vergi affı kimleri kapsıyor?

Vergi affından nasıl yararlanılacak? Vergi affı kimleri kapsıyor?

  • Yeni yasanın oldukça geniş bir ölçekte vergi affı sunduğu görülüyor. Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK, belediyeler, il özel idareleri gibi birçok kurumun alacakları tekrardan yapılandırılıyor.*Yeni vergi affına motorlu taşıtlar vergisi ve trafik cezaları da dahil edildi. Ayrıca bu alacakları bağlı olan gecikme faizi ve gecikme faizi de yeniden hesaplanacak.
  • Üniversite öğrencilerine sağlanan Kredi Yurtlar Kurumu öğrenim kredileri,*Nüfus, seçim ve askerliğe ilişkin para cezaları
  • Köprü ve otoyollardan kaçak geçiş cezaları
  • Gümrük cezaları ve para cezaları
  • Belediyenin çevre temizliği, vergi ve emlak vergisi alacağı

Başvurular Ne Zaman Kadar Yapılabilecek?

Yasanın çıkmasının ardından başvuru işlemleri 31 Ağustos 2021 tarihine kadar yapılacak.

Taksit Ödemeleri Nasıl Olacak?

Yeni yapılandırma kapsamında vergi ve SSK borç yapılandırmalarında 9, 12 veya 18 eşit taksitten birisinin seçilmesi istenecek. Seçilen taksit süresinin çok daha üzerinde bir sürede ödeme yapılması mümkün olmayacak.

Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyeler, il özel idareleri gibi kurumlara borçların ilk taksitinin 30 Eylül 2021’e kadar ödenmesi gerekiyor.

SGK’ya olan borçların ilk taksitinin 31 Ekim 2021 tarihine kadar yatırılması gerekiyor. İlk taksit süresince peşin ödemeler yapılabilmektedir.

Faiz Tutarı Ne Kadar Olacak?

Geçtiğimiz yılın kasım ayında çıkarılan yapılandırma yasasına göre bu yapılandırmada çok daha yüksek bir faiz oranı olması bekleniyor.

Anapara + enflasyon farkından oluşan tutara eklenecek katsayısı taksit sayısı belirlemiş olacak.

Buna ek olarak bir önceki yapılandırmada yüzde 4.5 olan yıllık faiz, bu yapılandırmada yüzde 9 olacak.

Peşin Ödeyene İndirim Var Mı?

İlk taksit ödeme süresi içinde anapara tutarını peşin ödeyenlerden enflasyon farkının yüzde 90’ı silinecek ve yüzde 10’u alınacak.

Borcun tamamının ilk iki taksit süresi içinde ödenmesi halinde enflasyon farkının yüzde 50’si silinecek.

Pandemi Cezaları Yapılandırılıyor Mu?

Yapılandırma 30 Nisan 2021 öncesinde verilmiş olan para cezalarını kapsıyor. Ancak koronavirüs pandemisinde kurallara uymayanlara kesilen cezalar yapılandırmanın dışında tutuldu.

GSS Prim Borçlarına Yapılandırma Gelecek Mi?

Genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu Nisan ayından önce olanlar yapılandırmadan yararlanabilecek. Bu kişiler borçlarını yıl sonuna kadar ödemeleri halinde gecikme faizi ve cezaları silinecek.

Hiç gelir testi yaptırmayanlar 30 Kasım’a kadar gelir testi yaptırabilecek, gelir testinde kişi başı gelirin brüt asgari ücretin 3’te 1’inden az olması durumunda prim borçları silinecek. Yasa yürürlüğe girmeden gelir testi yaptırılmaması gerekiyor.

KYK Borçları Yapılandırılıyor Mu?

Plan Bütçe Komsiyonu’nda görüşüldükten sonra yasalaşması beklenen yeni düzenlemeye KYK borçları da dahil edildi.

Emlak Vergisi Borçları Yapılandırılıyor Mu?

30 Nisan 2021 tarihine kadar belediyelere ödenmesi gereken ama ödenmeyen vergi borçları ve buna bağlı olarak gelişen cezalar ve faizler de yapılandırılabilecek. Ödeme süresi 2021 Mayıs’a kadar devam eden emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi yapılandırma kapsamı dışında.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Yapılandırılıyor Mu?

Motorlu taşıtlar vergisi yıl içinde iki defa ödendiğinden dolayı ocak ayındaki borç yapılandırma kapsamında yer alıyor. Temmuz ayındaki MTV borcu için yapılandırma bulunmuyor.

Editör: TE Bilisim