Sabri İşbilen / Analiz

Ahmet Davutoğlu, başbakanlıktan ayrıldıktan 2 ay sonra FETÖ, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirdi. Davutoğlu’nu destekleyen Etyen Mahçupyan, “Davutoğlu başbakan olarak kalsaydı darbe girişimini yaşamazdık” dedi. Demirtaş da 15 Temmuz’un, 7 Haziran’da koalisyon kurulamaması nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Süleyman Soylu’nun, Davutoğlu ile ilgili iddiaları 15 Temmuz sürecindeki bu sözleri yeniden gündeme getirdi. Kamuoyu halen “FETÖ; Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı siyaseten etkisizleştiremediği için mi darbe girişiminde bulundu?” sorusunun cevabını bekliyor.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında başbakanlığı döneminde Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Berat Albayrak’ın kendisine kumpas kurduğunu iddia etti. Ancak 28 Nisan 2014’ten, 5 Mayıs 2016’ya kadar sürdürdüğü başbakanlık görevindeki icraatları ise Ahmet Davutoğlu’nun söylediklerinin aksini gösteriyor.

YÜCE DİVAN KUMPASI

Ahmet Davutoğlu, Erdoğan’a yönelik kumpas hamleleri için çok beklemedi. İlk hamlesi FETÖ’nün 17-25 Aralık darbe girişiminde hedef aldığı 4 bakanı Yüce Divan’a gönderme çabası oldu. Davutoğlu, 4 bakanın Yüce Divan’da yargılanması talimatını verdi. Ancak Egemen Bağış’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı araması kumpası bozdu. Plana göre 4 bakan, içerisinde Alparslan Altan ve Erdal Tercan gibi FETÖ üyelerinin de bulunduğu Yüce Divan’da yargılanacak, işin ucu Erdoğan’a uzatılacak ve FETÖ’nün darbesi amacına ulaşacaktı.

HDP İLE ANAYASA

Ahmet Davutoğlu’nun 7 Haziran seçimleri öncesindeki Erdoğan karşıtı hamlelerini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı. Soylu, “Ahmet Davutoğlu MYK toplantısında ‘HDP ile anayasa yapabiliriz’ dedi.” ifadelerini kullandı. Soylu, ayrıca Ahmet Davutoğlu’nun MYK üyelerinin odalarını dinlettiğini aktardı. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasıyla başbakanlık koltuğuna oturan Ahmet Davutoğlu’nun en büyük vaadi başkanlık sistemine geçmekti.

SÖZÜNÜ TUTMADI

Davutoğlu, verdiği söze rağmen 7 Haziran seçimlerine giden süreçte başkanlık sistemi için hiçbir adım atmadı. Davutoğlu, bunun üzerine 7 Haziran seçimlerinin ardından “Başkanlık sistemi istedik ama halk yetki vermedi” açıklamasıyla konuyu kapattı.

Can Dündar’a omuz verdi
29 Mayıs 2015’te FETÖ’nün Türkiye’yi terör destekçisi ilan etmek, Erdoğan’ı Lahey’de yargılatmak için o ihanet manşetini atan FETÖ firarisi Can Dündar’a omuz veren de Ahmet Davutoğlu’ydu. Ahmet Davutoğlu, FETÖ talimatıyla manşet atan Can Dündar’ın tutuksuz yargılanmasını istedi. Tutuksuz yargılama kararı çıktı ve Can Dündar firar etti.

CHP ile koalisyon

7 Haziran seçimlerinde AK Parti ilk kez tek başına iktidar olamadı. Ahmet Davutoğlu, AK Parti tabanı ve yönetiminin CHP ile koalisyona karşı çıkmasına rağmen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile koalisyon pazarlığı yaptı. Kılıçdaroğlu, “Davutoğlu koalisyon istiyor, Erdoğan izin vermiyor” diyerek Davutoğlu’nun Erdoğan’a yönelik kurduğu kumpası itiraf etti. Plana göre AK Parti, CHP ile ittifak kuracak Erdoğan etkisizleştirilecekti. Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısı ise bu planı bozdu.

‘Muhatabımız Davutoğlu’

Davutoğlu’na, Erdoğan’ın tasfiyesi için dış destek de vardı. Ahmet Davutoğlu, Mart 2016’ta Erdoğan’dan habersiz şekilde Brüksel’de Avrupa Birliği liderleriyle mülteciler için kendi deyimiyle “Kayseri pazarlığı” yaptı, anlaşma imzaladı. Erdoğan Türkiye’nin aleyhine olan anlaşmaya karşı çıkınca Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, “Muhatabımız Davutoğlu’dur, Erdoğan değil” şeklindeki açıklamayla aslında Batı’nın Davutoğlu’na biçtiği rolü ortaya koydu.

Obama’ya sığındı

Nisan 2016’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Obama ile görüştü. Bu görüşmeden hemen sonra da Ahmet Davutoğlu, Obama’dan görüşme talep etti. Çünkü Davutoğlu için süre tükeniyordu. Beyaz Saray, Mayıs başında yapılacak görüşmeyi ani bir kararla iptal etti. Nitekim Ahmet Davutoğlu da 5 Mayıs’ta görevinden alındı. AK Parti’nin Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım oldu.

Amerika’nın adamı

Davutoğlu’nun görevden alınması Batı’yı hayal kırıklığına uğrattı.  Foreign Policy dergisi Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlık görevinden ayrılışını “Amerika Ankara’daki adamını kaybetti” şeklinde yorumluyordu. Bu aslında her şeyin özetiydi.

15 Temmuz’da saklandı

Ahmet Davutoğlu’nun görevinden alınmasından sonra FETÖ TSK’daki cuntasıyla harekete geçti. FETÖ, 15 Temmuz’da darbe girişimi gerçekleştirdi. FETÖ, millete kurşun ve bomba yağdırırken Ahmet Davutoğlu, Ankara’da güvenli bir evde saklanıyordu.

“Darbe olmazdı!”

Ahmet Davutoğlu- 15 Temmuz ilişkisine dair kafa karıştıran yazı Gelecek Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Etyen Mahçupyan’dan geldi. Mahçupyan, yazısında açık açık “Davutoğlu Başbakan kalsaydı, darbe girişimini yaşamazdık” dedi. Selahattin Demirtaş ise 18 Temmuz 2016’daki konuşmasında 7 Haziran sonrası koalisyon kurulamadığı için darbenin gerçekleştiğini söyledi. Davutoğlu’nun başbakanlığından 15 Temmuz’a uzanan süreç, Gelecek Partisi Genel Başkanı hakkında epey soru işaretleri bıraktı.

Editör: TE Bilisim