Furkan Benli / Özel Haber

Türkiye, konumu itibariyle zengin petrol yataklarına sahip ülkelerin yakınında bulunuyor. Bu yakınlık akıllara “Acaba Türkiye’de petrol var mı?” sorusunu getiriyor.

KUYULAR BETONLA KAPATILDI

Komşu ülkelerde petrol kaynaklarının bulunmasına rağmen “Türkiye’de petrol üretiminin yok denecek kadar az olması” düşüncesi son zamanlarda Mavi Vatan’dan çıkarılan doğalgaz gibi enerji kaynaklarıyla birlikte daha da çok göze batar hale geldi. Türkiye’de petrol üretiminin tartışılmasının yanı sıra Anadolu’daki bazı petrol kuyularının çeşitli bahanelerle beton ile kapatılması da ayrı bir tartışma konusu olarak kenarda duruyor. Uzun yıllar boyunca Türkiye’nin pek çok şehrinde açılan petrol kuyularının betonla kapatıldığı biliniyor. Çevre ülkelerde mevcut petrol ve doğal gaz rezervlerinin olması, Türk halkında kuyuların betonla kapatılmasına rağmen, Türkiye’de petrol olduğu inanıcını yükseltiyor.

ÜRETİM 2,98 MİLYON TON

Yıllardır atıl bırakılan petrol rezervlerinin bulunduğu arazilerde hatırı sayılır miktarda petrolün olduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve diğer enerji şirketlerinin raporlarına yansıdı. 2019 verilerine bakıldığı zaman Türkiye’nin petrol üretim oranı yıllık 2,98 milyon ton olarak görülüyor. Ortalama günlük üretim ise yaklaşık 55 bin varil. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yıllık petrol üretiminin yanı sıra kalan üretilebilir petrol rezervini 51 milyon 76 bin 78 ton olduğunu açıkladı.

4 BİN 944 KUYU AÇILDI

1934-2018 tarihleri arasında açılan kuyu istatistiklerine bakıldığı Batman, Adıyaman, Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin petrol üretiminin en yüksek olduğu iller olarak kayda geçti. Toplam açılan kuyu adedi ise 4 bin 944. Kuyuların cinslerine göre dağılımına bakıldığı zaman bin 987’si arama kuyusu, 2 bin 36’sı üretim kuyusu, 921’i ise tespit kuyusu olduğu görülüyor. Türkiye petrol ve doğalgaz kaynaklarını ekonomiye kazandırmak ve dışa bağımlılığımızı azaltmak amacıyla arama çalışmalarına son hızla devam ediyor. Bu kapsamda yapılan araştırmalar ise meyvesini vermeye başladı.

Editör: TE Bilisim