Almanya ve Fransa arasında, düzenlenen bakanlar kurulu toplantısının ardından yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) salgını, iklim değişikliğiyle mücadele, ekonomi politikası, dijital dönüşüm ve uluslararası konuları içeren 62 maddelik bir bildirge yayımlandı. Bildirgenin girişinde Almanya ve Fransa’nın iş birliğini güçlendirmeye devam edeceği belirtildi. Almanya ve Fransa’nın güçlü, sürdürülebilir ve dirençli bir Avrupa Birliği (AB) için birlikte çalışma konusundaki kararlılığını teyit ettiği belirtilen bildirgede, çağın meydan okumalarına sadece AB içindeki birliktelik ve dayanışma ile küresel iş birliğiyle cevap verilebileceği aktarıldı.

TÜRKIYE’YE ŞART KOŞTULAR

“Uluslararası konularında iş birliği” başlıklı bölümde Türkiye’ye de yer verilerek, “İş birliğini genişletmek istiyoruz” denildi.

Bildiride, başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği’nin ve birliğin Fransa ve Almanya gibi büyük üyelerinin yaptırım tehditlerine rağmen Akdeniz’de ortaya bir vizyon koyan, sınır çizen ve bu tavrında ısrar eden Türkiye’ye şart koşulması dikkat çekti. İş birliği şartını, “Doğu Akdeniz’de gerilimi düşürmenin devam etmesi ve bölgesel krizlerin çözümüne yapıcı bir katkı sağlanması”na bağlayan bildiride, “Türkiye ile karşılıklı yarar sağlayan iş birliğine dayalı ilişkilere yönelik stratejik çıkarımızı yeniden teyit ediyoruz ve karşılıklı yapıcı bir atmosferde iş birliğini genişletmeye hazırız” denildi.

ORTADOĞU’DA ÇÖZÜM ISTİYORLARMIŞ

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınayamayan aksine İsrail’in yanında saf tutan Fransa ve Almanya bildirgesinde, yer alan Ortadoğu konusunda yer alan ifadeler ise dikkat çekti. Bildirgede, “Barış müzakereleri için verimli bir ortam oluşturmak, iki devletli bir çözüme ve ihtilafı sona erdirmeye ulaşmak için Ortadoğu’da barış sürecinin tarafları arasında yakınlaşmayı ve iş birliğini teşvik etmeyi, özellikle Ortadoğu Dörtlüsü (Ortadoğu Barış Süreci’ne sözde aracılık eden Birleşmiş Milletler, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya) kapsamında güvenilir bir siyasi diyaloğun yeniden başlatma çabalarını desteklemeyi ve Mısır ve Ürdün gibi diğer bölgesel aktörlerle birlikte çalışmayı teyit ediyoruz” ifadesi kullanıldı.

“LIBYA’DA ATEŞKES SÜRMELI!”

Libya konusuna da değinilen bildirgede, Türkiye’nin ateşkes ilanındaki rolüne, ve Fransa’nın Hafter’e verdiği desteğe temas edilmeden “Ateşkes anlaşmasının etkin bir şekilde uygulanmasının, Birleşmiş Milletler (BM) silah ambargosuna saygı gösterilmesinin ve BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca tüm yabancı savaşçıların ve paralı askerlerin geri çekilmesinin öneminin altını çiziyoruz” denildi.

TELE-KULAK KRİZİ BÜYÜYOR

ABD’nin Danimarka üzerinden Avrupa liderlerini dinlemesi krize sebep oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, skandala tepki göstererek “Bu, müttefikler arasında kabul
edilemez” dedi.

Kanada’da yeni skandal İtalyan Uluslararası Siyasal Araştırmalar Enstitüsü, “Türkiye’nin Libya’daki varlığına ilişkin bir analiz yayımladı. Yazıda, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı anlaşmalarla Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi dışlayan bir enerji ve güvenlik düzeninin ortaya çıkmasını engellediği aktarıldı.

Türkiye’nin; Yunanistan, GKRY İsrail, Mısır ve Fransa’dan oluşan bir ülkeler bloğuna karşı hedeflerini gerçekleştirdiği ifade edildi. Analizde, Türkiye, güçlü müdahalesiyle başlangıçtaki hedeflerini büyük ölçüde gerçekleştirdi. Neredeyse tam kontrol sağladı. Libya Başbakanı Dibeyde de Türk iş çevrelerine çok yakındır. Geçici hükümet de Türkiye için iyi bir haber. Türkiye Libya’da daha etkin ve kararlı olmayı sürdürecektir” denildi.

Editör: TE Bilisim