Doğal gaz, petrol mü bulundu? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği müjde nedir? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılmaya başlandı. Karadeniz bölgesinde hız kesmeden devam eden sondaj çalışmaları ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Cuma günü Zonguldak'ta bir müjde açıklayacağız." demesi dikkatleri yine buraya çekti. Peki, Doğal gaz, petrol mü bulundu? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği müjde nedir? İşte tüm bu soruların yanıtını Uzman isimler tahminleriyle birlikte haberimizde yer verdik…

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN VERECEĞİ MÜJDE NEDİR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında yeni müjde haberi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, petrol ve doğalgaz aramalarıyla ilgili olarak bir 'müjde' açıklayacağını belirterek, " Cuma günü Zonguldak'ta bir müjde açıklayacağız. Zonguldak'ta Uzun Mehmet Camii'nin açılışını yapacağız. Oradan da Kanuni sondaj gemimizle bağlantımızı kuracağız. Oradan açıklamamızı yapacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın merakla beklenen açıklamasını 15:00 sularında yapması bekleniyor...

DOĞAL GAZ, PETROL MÜ BULUNDU?

Kanuni, önceki adıyla Sertão, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir.

Gemi, 2012'de Samsung Heavy Industries tarafından Güney Kore'de Sertão adıyla denize indirildi. Marshall Adaları (2012-2020) bandırasıyla, Schahin Group'a aitti ve Petrobras tarafından işletiliyordu. Bu dönemde Brezilya'da görev yaptı. Taşucu Limanı'na getirilen geminin adı Kanuni olarak değiştirildi.

keşif olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin petrolde yaklaşık yüzde 92, doğal gazda ise yüzde 99 ithalata bağımlı olduğunu belirten, Danış, "Stratejik bir emtia olan bu 2 üründe dışa olan bağımlılık arz güvenliği açısından bir risk oluşturuyor. Aynı zamanda Türkiye her yıl on milyarlarca doları petrol ve gaz ithalatı için yurt dışına ödüyor. Karadeniz'de geçtiğimiz sene yapılan keşif ve yarın açıklanması muhtemel yeni keşifler ülkemizin kendi yerli kaynakları olması hem de dışarıya olan bağımlılığın ve ithalatın düşürülecek olması nedeniyle oldukça önemli." dedi.

Editör: TE Bilisim